Καθώς στο Τόκιο η ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αυξάνεται κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα προληπτικών πληγμάτων και ζητούν τον επανεξοπλισμό των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων
«Η προστασία που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία δεν είναι πια επαρκής», λένε στο Τόκιο όπου η ανησυχία από τις συνεχείς πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αυξάνεται. Οσο το πυραυλικό δυναμικό του Κιμ Γιονγκ Ουν γίνεται πιο απειλητικό τόσο οι φωνές που καλούν την ιαπωνική κυβέρνηση να εξοπλίσει τον στρατό και να μην επαφίεται στην προστασία των ΗΠΑ γίνονται πιο δυνατές.
«Η Ιαπωνία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να καταστραφεί» δήλωσε ο Χιρόσι Ιμάζου, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι μεν νομικά δυνατόν να εξαπολύσουμε προληπτικά χτυπήματα σε εχθρικές βάσεις όπου υπάρχουν πύραυλοι στραμμένοι κατά της Ιαπωνίας, αλλά δεν έχουμε τα τεχνικά μέσα να το κάνουμε» ανέφερε ο ίδιος. Της ίδιας άποψης είναι και ο Γκεν Νακατάνι, πρώην υπουργός Αμυνας και μέλος της ίδιας επιτροπής. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να καταφύγουμε σε προληπτικές επιθέσεις» ανέφερε στην «Washington Post».
Το δικαίωμα στην άμυνα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι δημόσιες δηλώσεις ανώτατων στελεχών του κυβερνώντος δεν είναι αυθόρμητες αλλά απηχούν τις επιθυμίες της ιαπωνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε δεν φαίνεται να είναι αρνητικός στην ιδέα. «Ενθαρρύνω αυτή τη συζήτηση στο κόμμα και παρακολουθώ την εξέλιξή της» ανάφερε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την προοπτική να αποκτήσει η χώρα δυνατότητα προληπτικών επιθέσεων.
Το ισχύον Σύνταγμα της Ιαπωνίας, το οποίο επιβλήθηκε από τους Αμερικανούς μετά τη λήξη του Β’ Π.Π. δίνει μεν στη χώρα τη δυνατότητα να αμυνθεί, απαγορεύει όμως επιθετικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τον Ιμάζου η ρύθμιση αυτή καθιστά την Ιαπωνία μία «περίεργη χώρα». «Η χώρα μας προστατεύεται από άλλες χώρες αλλά δεν κάνει τίποτε για να προστατευθεί από μόνη της», δήλωσε. «Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ειρήνη στην Ανατολική Ασία. Είναι απολύτως νόμιμο το να συζητάμε πώς θα αμυνθούμε».
Ο πρωθυπουργός Αμπε προσπαθεί εδώ και καιρό να χαλαρώσει τους συνταγματικούς περιορισμούς που αφορούν τον εξοπλισμό του ιαπωνικού στρατού και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να έχει έναν «κανονικό στρατό». Η επιθετική ρητορική του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και οι συνεχείς πυραυλικές δοκιμές προσφέρουν στον Αμπε πολλά επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Προς το παρόν το Τόκιο αναβαθμίζει το αντιπυραυλικό σύστημα PAC-3 Patriot και εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και άλλα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα. Περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι σκέψεις για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Βορείου Κορέας ακούγονται πια όλο και περισσότερο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πρόσφατα ότι σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα όλες οι «εναλλακτικές είναι στο τραπέζι». Δήλωση που όπως φαίνεται έχει πολλούς υποστηρικτές και στο Τόκιο.
«Γνωρίζουμε πια ότι οι πυραυλικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» ανέφερε ο Ιτσουμόρι Ονοντέρα, πρώην υπουργός Αμυνας στις κυβερνήσεις του Αμπε. «Προς το παρόν συζητάμε πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας» προσέθεσε. Ιδιαίτερη ανησυχία στο Τόκιο προκάλεσαν οι πρόσφατες πολλαπλές εκτοξεύσεις της Πιονγιάνγκ καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το ιαπωνικό αντιπυραυλικό «δίχτυ« θα μπορούσε να εξουδετερώσει μία μαζική επίθεση.
Οι Ιάπωνες δεν ξεχνούν…
Ο εξοπλισμός των ιαπωνικών δυνάμεων με μέσα που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθετικά πλήγματα δεν είναι μόνο νομικό ζήτημα για την κυβέρνηση Αμπε αλλά πρωτίστως πολιτικό: η ιαπωνική κοινή γνώμη ήταν και παραμένει διαχρονικά αντίθετη σε κάθε σχετική πρωτοβουλία. Το μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας ρίχνει ακόμη και σήμερα τη σκιά του σε κάθε παρόμοιο εγχείρημα. Τα τελευταία χρόνια και παρά την αρνητική στάση της πλειονότητας των Ιαπώνων, το Τόκιο έχει προωθήσει αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του κυβερνητικού κόμματος ίσως είναι μία προσπάθεια να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης απέναντι σε σχέδια επανεξοπλισμού της χώρας.
Η κυβέρνηση Αμπε έκανε μάλιστα ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: αποφάσισε την αγορά 42 μαχητικών F-35 τα οποία εκτός από αμυντικές έχουν και επιθετικές δυνατότητες. Υπό συζήτηση είναι και η αγορά πυραύλων Κρουζ. Σε κάθε περίπτωση η Ιαπωνία δεν πρόκειται να λάβει καμία πρωτοβουλία χωρίς εκτενή συζήτηση με τις ΗΠΑ καθώς ούτε οι στρατιωτικές δυνατότητές της το επιτρέπουν ούτε θα ήθελε να αναλάβει μόνη της το πολιτικό βάρος μίας τέτοιας απόφασης.