Οι ομόφωνες αποφάσεις δεν συναντώνται εύκολα γύρω μας, υπάρχουν όμως μερικές απόψεις που πλησιάζουν αρκετά σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο: όλοι αγαπούν τα κουτάβια, όλοι μισούν τους πονόδοντους και η γραμματοσειρά Comic Sans είναι το χειρότερο πράγμα που δημιουργήθηκε ποτέ. Χειρότερη ακόμη και από τις εξίσου φρικιαστικές Curlz και Papyrus.
Χαζοχαρούμενη και παιδιάστικη, η Comic Sans δημιουργήθηκε αρχικά με στόχο να μιμηθεί τη γραμματοσειρά των κόμικς, ούτως ώστε να κάνει τους υπολογιστές πιο ελκυστικούς στα μικρά παιδιά. Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ο Vincent Connare, ο τυπογράφος που εργαζόταν στη Microsoft τη δεκαετία του ’90 και ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από την Comic Sans. ο Connare μίλησε στον βρετανικό The Guardian για την ιστορία της γέννησης της γραμματοσειράς.
«Υπήρχε ένα πρόγραμμα που λεγόταν Microsoft Bob, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να κάνει τους υπολογιστές περισσότερο προσβάσιμους στα μικρά παιδιά. Είχε ένα σκύλο-καρτούν που μιλούσε μέσα από σύννεφο κειμένου, το οποίο ήταν γραμμένο με Times New Roman. Τα σκυλιά δεν μιλούν σε Times New Roman! Από εννοιολογικής άποψης, δεν έβγαζε νόημα», λέει ο Connare.
Έτσι άρχισε να ξεφυλλίζει κόμικς όπως το «Watchmen» και το «The Dark Knight Returns» για να πάρει έμπνευση. Προσπάθησε να αιχμαλωτίσει το πνεύμα της γραμματοσειράς αυτών των κόμικς και στην πορεία συνειδητοποίησε πως απολάμβανε να αγνοεί τις συμβάσεις που ορίζει η διαδικασία δημιουργίας μιας γραμματοσειράς. Η γραμματοσειρά που γεννήθηκε από αυτή του την έρευνα «έπιασε» αμέσως στο Microsoft Office, όπου και χρησιμοποιούνταν κυρίως για διασκεδαστικά θέματα, όπως για πάρτυ γενεθλίων.
Αρκετά σύντομα μετά την ένταξη της Comic Sans στη σουίτα του Microsoft Word, κάποιοι επικριτές της πλησίασαν τον Connare για να τον ενημερώσουν πως σκοπεύουν να ιδρύσουν μια ομάδα αφιερωμένη στην απαγόρευση της γραμματοσειράς. Ο Connare, ο οποίος λέει πως έχει χρησιμοποιήσει την Comic Sans μόνο μία φορά και πιστεύει πως ως γραμματοσειρά εκπληρώνει το σκοπό της -να απευθύνεται, δηλαδή, σε νεαρούς χρήστες-, τους έδωσε την ευχή του και ταυτόχρονα χαρακτήρισε την αντίδρασής τους «ανόητη».
«Μια γραμματοσειρά πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό που προορίζεται να κάνει», είπε στον Guardian. «Γι’ αυτό είμαι περήφανος για την Comic Sans».
Ο Tom Stevens, διαχειριστής προγραμμάτων στη Microsoft, εξέφρασε τη δική του άποψη σχετικά με το θέμα στο Guardian: «Το επίπεδο μίσους ήταν απλά εκπληκτικό -και, για να είμαι ειλικρινής, αστείο. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο κόσμος ήταν τόσο θυμωμένος για κάτι τόσο απλό όσο μια γραμματοσειρά. Είναι σχεδόν μια αντί-τεχνολογική γραμματοσειρά: πολύ απλή, πολύ φιλόξενη».
Ο δημιουργός της Comic Sans δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής της. Πριν από ένα μήνα, το The Establishment έγραψε πως το να μισείς τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά είναι ένα είδος διάκρισης και κοινωνικής προκατάληψης. Για κάποιους αναγνώστες που πάσχουν από δυσλεξία, οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες της Comic Sans κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στα γράμματα ευκολότερο και, για την ακρίβεια, η Comic Sans βρίσκεται ανάμεσα στις γραμματοσειρές που προτείνουν πολλοί οργανισμοί για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας.
Γι’ αυτό, πριν σπεύσετε να την αποκηρύξετε, θυμηθείτε πως δεν υπάρχει μία γραμματοσειρά που να μπορεί να ταιριάζει σε όλα. Για κάποιους, τα καμπυλωτά άκρα της Comic Sans είναι ένα σημαντικό βοήθημα, για άλλους, απλά, μια παιχνιδιάρικη εναλλακτική.