Την εμπειρία της εισόδου στον Τάφο του Χριστού, στην Ιερουσαλήμ, περιέγραψε η επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης, η εμπειρογνώμονας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου.«Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα της αναστήλωσης του 1810, βρήκαμε άλλη πλάκα με χαραγμένο σταυρό, κι όταν πιο κάτω απομακρύναμε πληρωτικό υλικό, αποκαλύφτηκε η κλίνη του Βράχου όπου λέγεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τη «συγκλονιστική στιγμή» που άνοιξε ο Τάφος για πρώτη φορά από το 1550.
«Ο Τάφος είναι ζωντανός», τόνισε η κ. Μοροπούλου, ενώ για τη τη «μεγάλη πρωτοβουλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ» με τη συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η κ. Μοροπούλου, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες, απευθύνουν πρόσκληση ώστε «να αξιοποιηθεί η ελληνική καινοτομία στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Υπενθυμίζεται πως συντηρητές εργάζονται στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και θα φέρουν στο φως την πέτρινη πλάκα που λατρευόταν, ως το σημείο στο οποίο ακούμπησαν το σώμα του Ιησού Χριστού.
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι» λαξευμένο από την ασβεστολιθική πλευρά της σπηλιάς, μετά από τη σταύρωσή του.
Η ταφική πλατφόρμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κουβούκλιο, ένα μικρό μαρμάρινο εκκλησάκι. Το παρόν Κουβούκλιο ξαναχτίστηκε μεταξύ 1809 και 1810.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόσβαση στον Τάφο θα τους επιτρέψει να εξηγήσουν γιατί η Ελένη, μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, αποφάσισε ότι εκεί ήταν το σημείο ταφής του Ιησού Χριστού, μετά την ανακάλυψή του στη διάρκεια ανασκαφών το 326 μ.Χ.