Έως τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση/αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το οποίο θα αποτελέσει επί της ουσίας και το masterplan για τις πέντε παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη «Νέα Αθήνα».
Αυτό είναι το πρώτο βήμα που ζήτησε να γίνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποφασίστηκε η επίσπευση των ενεργειών για εκπόνηση των σχετικών μελετών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι τροποποιήσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, καθώς και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Προεδρικά Διατάγματα
Θα ακολουθήσουν σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων αλλά και οι απαραίτητες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για καθεμία από τις παρεμβάσεις, ώστε το σύνολο των έργων να είναι θωρακισμένο τόσο νομικά όσο και περιβαλλοντικά. Στόχος είναι όλα να κινηθούν γρήγορα ώστε να καταστεί εφικτό οι πρώτες μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά έως το καλοκαίρι του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε παρεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν νέα πνοή στην πόλη, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής και αναβαθμίζοντάς την περιβαλλοντικά, θα προωθηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής και θα περιλαμβάνουν:
-Την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.
-Τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
-Την ανάπλαση της περιοχής της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται και το γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» του Παναθηναϊκού.
-Την αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού στον Ελαιώνα.
-Τη χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.
Για αυτό τον σκοπό την επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού, που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου.
Μετά την ολοκλήρωση του masterplan θα ακολουθήσουν θεσμικές πράξεις για τις επιμέρους παρεμβάσεις ανά περιοχή έργου. Εκτιμάται ότι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης θα προχωρήσει σχετικά γρήγορα, ενώ η «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου του Παναθηναϊκού θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της νέας εγκατάστασης της ομάδας. Για την κυβέρνηση οι πέντε παρεμβάσεις αποτελούν προτεραιότητα, δεδομένου ότι θεωρούνται σημαντικές τόσο χωροταξικά όσο και αναπτυξιακά, αφού θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα έχουν έντονο συμβολικό χαρακτήρα για την Αθήνα, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν και θα αναδείξουν βασικά τοπόσημα, με κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι όλα θα γίνουν αφήνοντας θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Το γήπεδο
Όσον αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στην άκρη του οποίου προβλέπεται ότι να κατασκευαστεί και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, αναμένεται να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης. Θα υπάρξουν ανάπλαση του φυσικού χώρου, συνέχιση της λειτουργίας διατηρητέων κτιρίων, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Σημαντικές παρεμβάσεις δρομολογούνται και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.