Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε «τρομοκράτες» τους σιίτες παραστρατιωτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.
Το ιρακινό ΥΠΕΞ «επέδωσε στον τούρκο πρεσβευτή επίσημη διαμαρτυρία όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την οργάνωση Χασντ αλ Σαάμπι (σ.σ. «Λαϊκή κινητοποίηση»), διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Άχμαντ Τζαμάλ, εκπρόσωπος της ιρακινής διπλωματίας.
Η Χασντ αλ Σαάμπι είναι μια φιλοκυβερνητική οργάνωση στην οποία κυριαρχούν σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν. Διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ, το οποίο εξαναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία του στη Βαγδάτη το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε: «στη μάχη εναντίον του Ντάες (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) υπάρχει κάτι εκπληκτικό. Το ιρακινό κοινοβούλιο λέει πως η Χασντ αλ Σαάμπι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Φατέχ Γιλντίζ ανέλαβε τα καθήκοντα του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο.
Η τουρκική ηγεσία θέλει να διατηρήσει την επιρροή που διαθέτει σε ορισμένα μέρη στο βόρειο Ιράκ. Η προέλαση της Χασντ αλ Σαάμπι στο βόρειο τμήμα της χώρας στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ ενέτεινε τις ανησυχίες περί ενός πολέμου ανάμεσα στο σιιτικό και τη σουνιτική Τουρκία στο Ιράκ δι’ ενδιαμέσων.
Ο Ερντογάν είναι μια μισητή μορφή για πολλές σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίες τον κατηγορούν ότι υποστήριξε το ΙΚ όταν εμφανίστηκε η τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι συνέχισε να ενθαρρύνει τη δράση του.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, βρίσκεται υπό πίεση από την παράταξή του για το θέμα των προκεχωρημένων τουρκικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ.
Από την πλευρά της η Τουρκία θέλει σκληρότερη δράση εναντίον των τούρκων κούρδων αυτονομιστών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» και καταγγέλλει ότι συνεχίζει να έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.