Σαφές είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη του δημόσιου τομέα με κάθε κόστος δημοσιονομικό ή αναπτυξιακό και χωρίς καμία αξιολόγηση των υφιστάμενων αναγκών ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή του για τους πολίτες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε δήμους κυρίως, αλλά και σε άλλους δημόσιους φορείς, σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι με τίτλο «Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Τι κατακτήσαμε, πώς προχωράμε». Οπως τόνισε, «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα κληθούν όλοι, κόμματα και φορείς, για να καταλήξουμε στην αποκατάσταση της επαγγελματικής σχέσης των συμβασιούχων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Ο υπουργός αναφέρθηκε σε περίπου 30.000 άτομα, που εργάζονται για αρκετά χρόνια με συμβάσεις στους δήμους κυρίως, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιοριστεί ποιοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση του σχεδίου «προσλήψεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα», εφόσον με τη διπλή παράταση συμβάσεων (έως το τέλος του 2016 αρχικά και έως το τέλος του 2017 πριν από λίγους μήνες) που με νομοθετική ρύθμιση επέβαλε η κυβέρνηση για τους εργαζομένους με συμβάσεις στους δήμους, άνοιξε τον δρόμο για τη μονιμοποίησή τους.
«Η νομοθεσία προβλέπει 8μηνες συμβάσεις για έκτακτες ανάγκες ή 12μηνες εφόσον πρόκειται για εργαζομένους σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οταν η κυβέρνηση αυθαίρετα αποφασίζει την παράταση αυτών των συμβάσεων, εμμέσως πλην σαφώς “παραδέχεται” ότι δεν πρόκειται για έκτακτες αλλά για πάγιες ανάγκες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος προς τη μονιμοποίηση», τονίζει στην «Κ» ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς.
Η εξαγγελία Σκουρλέτη φαντάζει θελκτική για το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι παροικούντες όμως το Δημόσιο γνωρίζουν ότι ήδη έχουν μονιμοποιηθεί συμβασιούχοι καθώς με άλλη διάταξη σε ανύποπτο χρονικό διάστημα τον προηγούμενο χρόνο, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να μην ασκούν έφεση σε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν συμβασιούχους. Με αυτό τον τρόπο, με θετικές δικαστικές αποφάσεις έχουν μονιμοποιηθεί (οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου) τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 800 άτομα, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.
«Επρόκειτο για συμβασιούχους που εργάζονταν στον Δήμο Αθηναίων και προσλήφθηκαν με συμβάσεις σε διάφορα χρονικά διαστήματα από το 2004 – 2009. Προσέφυγαν στα δικαστήρια με την αιτιολογία ότι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και δικαιώθηκαν. Οταν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου βγαίνουν εκτός των χρονικών ορίων της νομοθεσίας προετοιμάζεται η μετατροπή τους σε αορίστου», συμπληρώνει ο κ. Βαρελάς. Και βέβαια έχει ήδη παραβιαστεί το Σύνταγμα, που απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων πέραν των ορίων της νομοθεσίας.
Οσον αφορά την εξαγγελία της μονιμοποίησης περίπου 30.000 συμβασιούχων με ρύθμιση μέσα στον Μάιο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα χρειαστεί να πείσει και τους δημάρχους, από τους οποίους οι νέοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα πρέπει να πληρώνονται. «Ο κ. Σκουρλέτης να κάνει κουμάντο στη δική του τσέπη ή στα οικονομικά του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του δήμου μου. Οι πολίτες στη Χαλκιδική ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Σκουρλέτη», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης.
Σε απολογία
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε σε απολογία τον κ. Κυρίτση γιατί δεν υπογράφει την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου, σύμφωνα με όσα ορίζει νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει την αρμοδιότητα της έγκρισης των αποφάσεων των δήμων, παραμένει ο τρόπος παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά τις προ των εκλογών εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργησή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι παρενέβη τηλεφωνικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ώστε να ακυρώσει απόφαση του Δήμου Κορινθίων (να μην παρατείνει τις συμβάσεις) καθώς, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση στηρίζει σαφώς τους εργαζομένους.
«Γιατί να προσλάβω συμβασιούχους ανειδίκευτους και όχι ειδικευμένους που έχω ανάγκη; Ο Δήμος Κασσάνδρας, για παράδειγμα, χρειάζεται μηχανικούς ώστε να δημιουργηθεί μια τεχνική υπηρεσία και να μπορούμε να διεκδικήσουμε προγράμματα», εξηγεί ο κ. Κυρίτσης.
Ναι στη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για τους εργαζομένους που διαπιστωμένα καλύπτουν διαρκείς ανάγκες και, βέβαια, οι δήμοι μπορούν να τους πληρώσουν, λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ώστε «να μπει ένα τέλος στην ομηρία αυτών των ανθρώπων αλλά και στη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων».
Ομως, την ίδια στιγμή που εξαγγέλλεται ρύθμιση για μονιμοποιήσεις παλαιών κατ’ εξακολούθηση συμβασιούχων, ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις 8μήνων στους δήμους προετοιμάζοντας τη νέα γενιά των προς μονιμοποίηση συμβασιούχων.