«Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να ανοίξετε τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δεν έχουν ανοίξει ακόμα», διαμήνυσε από την Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Εάν τα ανοίξετε, πολύ καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, αντίο», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρυξέλλες δεν ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.
Λίγη ώρα αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα που ενισχύει την εξουσία του, ο Τούρκος Πρόεδρος, απείλησε την Ευρώπη, εντείνοντας τις πολυτάραχες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.
Ο Ερντογάν έστειλε αυτό το τελεσίγραφο στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επανένταξή του στις τάξεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό), θέτοντας σε εφαρμογή μια πρώτη διάταξη του Συντάγματος από αυτές που αναθεωρήθηκαν.
Η διαδικασία εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε τέλμα και το να καταγραφεί πρόοδος μοιάζει απίθανο βραχυπρόθεσμα.
Από την επίσημη έναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, το 2015, έχουν ανοίξει τα 16 κεφάλαια από τα 35, το τελευταίο εκ των οποίων τον Ιούνιο του 2016.
Μολονότι η Αυστρία ζητεί πλέον ρητώς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις της ένταξης, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν πως πρέπει να αποφευχθεί μια ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα, που παραμένει όπως εξηγούν ένας σημαντικός εταίρος, ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένει να έχει μια κρίσιμη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO της 25ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και της ΕΕ θα συνομιλήσουν στο περιθώριο της συνόδου αυτής και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μια επίσημη σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ, σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο Ερντογάν μάλιστα, αναμένεται να ξαναπάρει τα ηνία του AKP στο έκτακτο συνέδριό του την 21η Μαΐου και να αποπειραθεί να τερματίσει τις εσωτερικές έριδες και να αρχίσει την προετοιμασία για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές του 2019.
Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου θεωρούν ότι επανεντασσόμενος στο κυβερνών κόμμα καταστρατηγεί την αμεροληψία του αξιώματός του, αλλά ο ίδιος επιμένει πως κι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ, ήταν επικεφαλής του κόμματός του όταν κυβερνούσε τη χώρα.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το μεγαλύτερο μέρος του το 2019, προβλέπει την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια προεδρία με ευρύτατες εξουσίες—περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης.