Τέταρτο μνημόνιο: Ακόμα ένα μνημόνιο – το τέταρτο κατά σειρά – φορτώθηκε στις πλάτες των Ελλήνων, με την αόριστη υπόσχεση ότι ως …αντάλλαγμα οι δανειστές θα μειώσουν το ελληνικό χρέος. Ψηφίστηκαν επίσης και τα αντίμετρα, τα οποία χρησιμοποιεί ως «αφήγημα» η κυβέρνηση, ωστόσο αυτά θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει από την επόμενη κιόλας ημέρα τη ζωή των Ελλήνων, φέρνοντας νέα δεινά, περικοπές, μειώσεις και αυξημένους φόρους, ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Μαΐου, με 153 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Όχι» ψήφισαν 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να εξαπολύουν ακόμα και προσωπικές επιθέσεις.
Το νέο μνημόνιο στο μικροσκόπιο του Eurogroup
Τα ψηφισθέντα μέτρα θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μαΐου με στόχο να κάνει η κυβέρνηση «ταμείο» και με τη μεγάλη προσδοκία να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απομείωση του χρέους.
Εξ’ ου και στην επικοινωνιακή ατζέντα της κυβέρνησης έχει «ανέβει» ψηλά το θέμα της γραβάτας που θα φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας αν μειωθεί το χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είχε χαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα μια γραβάτα, εκείνος είχε απαντήσει ότι «αυτή τη γραβάτα θα φορέσω όταν βρεθεί λύση για το χρέος».
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έκανε για 2η φορά αυτό για το οποίο κατηγορούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους: «Ψήφισε στα… τέσσερα το τέταρτο μνημόνιο» με πάρα πολύ σκληρά μέτρα τα οποία σύντομα θα γίνουν αντιληπτά από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ακόμα όμως κι αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει στο προσεχές διάστημα να λάβει μια δέσμευση από την πλευρά των δανειστών για ελάφρυνση χρέους, κάτι τέτοιο θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, η οποία στενάζει ήδη από την επταετή λιτότητα.
Άραγε πώς θα πει ο κ. Τσίπρας στον πολύπαθο ελληνικό λαό ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκε ως το 2022, θα πρέπει η χώρα να εξοφλεί με ίδια μέσα το μεγαλύτερο μέρος των τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές;
Και μάλιστα τη στιγμή που ακόμα και με βάση τα επίσημα στοιχεία η πραγματική οικονομία είναι σε βαθύ τέλμα, σε απόλυτη καθίζηση και ήδη καταγράφεται πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα.