Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «θα σταματήσει τις προβοκάτσιες απέναντι στην Ελλάδα, όπως αυτές με την τοποθέτηση αγαλμάτων και τις μετονομασίες δρόμων, σταδίων, αεροδρομίων», στα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι, όλα τα τελευταία χρόνια, έδιναν ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων της αρχαίας Μακεδονίας, όπως Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄ κ.α.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις της χώρας του με όλες τις γειτονικές χώρες -και κυρίως με την Ελλάδα- επιδεινώθηκαν, κάτι που αποτελεί κοινή διαπίστωση, όπως είπε, της διεθνούς κοινότητας.
Πρόσθεσε ότι ευθύνη για αυτό φέρει ασφαλώς και η ΠΓΔΜ και όσον αφορά στην επιδείνωση των σχέσεων της χώρας του με Ελλάδα σημείωσε ότι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό αποτέλεσαν η τοποθέτηση αγαλμάτων και οι μετονομασίες δρόμων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αεροδρομίων στην ΠΓΔΜ, ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε “προκλητικές” απέναντι στην Ελλάδα.
Παρ΄όλα αυτά σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει στο “ξήλωμα” αγαλμάτων που έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, επειδή, όπως είπε, αυτό θα είχε ένα οικονομικό κόστος και η νέα κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επιβαρύνει τους πολίτες της χώρας.
Ο Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του μπορεί να καταστεί σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή της ονομασία (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και παράλληλα να συνεχιστούν, όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
Πρόσθεσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί η συγκατάθεση της Ελλάδας και σημείωσε ότι θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά να άρει τις όποιες αντιρρήσεις της ως ένδειξη καλής θέλησης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, σημείωσε ότι θα επιδιώξει συναίνεση με την αντιπολίτευση της χώρας του προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και επανέλαβε τη θέση ότι όποια λύση δρομολογηθεί στο θέμα αυτό θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητα για βελτίωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία μισής ώρας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τα οποία είπε ότι επιθυμεί τη διεύρυνσή τους και σε άλλους τομείς.