Στα συν και τα πλην της χθεσινής συμφωνίας της Ευρωζώνης για την Ελλάδα αναφέρεται ο βελγικός Τύπος,
«Η Ελλάδα λαμβάνει τη δόση του δανείου ύψους 8,5 δισ. ευρώ», επισημαίνει η De Morgen, τονίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ τώρα διάκεινται περισσότερο θετικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία για την Ελλάδα», προβάλλει ως μείζον επίτευγμα την εξάλειψη του κινδύνου μίας ελληνικής χρεωκοπίας τον Ιούλιο, οπότε η Αθήνα καλούνταν να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως και 7,5 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά της, η De Tijd, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Αθήνα λαμβάνει φρέσκο χρήμα και αόριστες υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους», θεωρεί πως για πολλοστή φορά η ελληνική κρίση δείχνει να τίθεται υπό έλεγχο, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, πως η διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν για την επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης το καλοκαίρι του 2018.
«Ποιο είναι το νέο στοιχείο στη συμφωνία που επετεύχθη χθες, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup;», διερωτάται η Le Soir, παραθέτοντας τα λόγια του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι «οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πιο φιλόδοξοι και ο τόνος πιο θετικός», αλλά και σημειώνοντας ότι επί της ουσίας η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη την αναδιάρθρωση του χρέους που ανέμενε ως ανταμοιβή για τις τεράστιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
«Η συνολική συμφωνία που χαλαρώνει τη θηλιά της Ελλάδας», γράφει, εξάλλου, η L’ Echo, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση μίας νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα και για έναν καλύτερο καθορισμό της μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους της. Η Κριστίν Λαγκάρντ, καταλήγει το δημοσίευμα, βλέπει στην παρούσα συμφωνία ένα σημείο καμπής: Ενώ τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις για την Ελλάδα επικεντρώνονταν στην αποπληρωμή των παλαιών χρεών, αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σκέλος που υποστηρίζει την ελληνική ανάπτυξη. Πρόκειται για την ενίσχυση της χρήσης των επενδυτικών ταμείων και για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμόσει προγράμματα για την απορρόφηση 970 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον, τα οποία διατίθενται για την περίοδο 2017-2020, ενώ η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες εναλλακτικές για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων μέσω των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και άλλων θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Τέλος, η εφημερίδα LA LIBRE BELGIQUE, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Eurogroup δίνει μία ανάσα και ελπίδα στην Ελλάδα», σημειώνει ότι η νιοστή συνεδρίαση του Eurogroup είχε επιτυχή κατάληξη, προσθέτοντας ότι ήταν πλέον καιρός, αφού η Ελλάδα θα πρέπει τον Ιούλιο να προβεί στην αποπληρωμή 6,25 δισ. ευρώ προς διάφορους πιστωτές, και ότι αποφεύχθηκε έτσι μία επανάληψη του σεναρίου του καλοκαιριού του 2015. Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε τα συγχαρητήρια των δανειστών για τον τρόπο που υιοθετήθηκαν μέτρα εξοικονόμησης ύψους 2% του ΑΕΠ, καθώς και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ολοκληρώνοντας, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μπορεί να μην έχουν διευθετηθεί όλα τα ζητήματα, όμως η ταραχώδης περίοδος του ελληνικού έπους φαίνεται πως μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης και καταλήγει με τα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».