Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit, διαβεβαίωσε σήμερα τους ευρωπαίους ομολόγους της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες, σύμφωνα με μια βρετανική κυβερνητική πηγή.
Παρόλα αυτά, η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.
Μόνο τα «πλέον αξιοσέβαστα δικαστήρια μας» θα είναι σε θέση να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, ανέφερε η πηγή.
«Σε κανένα Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτή την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί διά νόμου να φύγει από την χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων σήμερα το βράδυ σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βρετανοί πολίτες στα κράτη μέλη της Ένωσης.
Κατά τις διαπραγματεύσεις, η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρότεινε να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών, των οποίων η άδια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανανεωθεί. Ειδικότερα, η Μέι προτίθεται να επιτρέψει την παραμονή 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα εκ των οποίων θα είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων διαμονής στη χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο θα προβλέπει την πλήρη διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρώσει οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε επίπεδο οικονομικών παροχών-επιδομάτων, όσο και στην εργασία, αλλά και στην εκπαίδευση.
Όπως διευκρινίστηκε, θα πρόκειται για πολίτες που εισήλθαν στη χώρα μέχρι τον Μάρτιο.