Ανακοινώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
– 10 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει το Δημόσιο
– Δεν αφορά την πληρωμή ΕΝΦΙΑ
– Εξαιρούνται όσοι είναι άνω των 70 ετών ή έχουν αναπηρία πάνω από 80%
– Στόχος η πλήρης ”ηλεκτρονικοποίηση” των συναλλαγών
Το”χαράτσι” για την εξόφληση των φόρων στα γκισέ των τραπεζών είναι πλέον γεγονός και επίσημα.
Το ανακοίνωσε ο πλέον αρμόδιος, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο εξοικονομεί 10 εκατ. ευρώ.
Από την υποχρέωση καταβολής των χρημάτων εξαιρούνται, και θα πληρώνει τις προμήθειες το Δημόσιο, οι φορολογούμενοι για:
-Συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS)
-Συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.
Οι υπόλοιπες προμήθειες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητή της ΑΑΔΕ, για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικό κατάστημα θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρει ότι:
Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017, και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου, διαμορφώνεται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως. Πλέον, η εν λόγω δαπάνη μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
Τέλος ο κ. Πιτσιλής, δήλωσε ότι “η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών”.