«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού», αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα, επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη», είπε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την «γιγάντια» προσπάθεια, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή αναγόρευσης, τον προέτρεψε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι απόρροια των ευρύτατων μεταρρυθμίσεων, που έχει υλοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες, που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα. Σε καμία άλλη χώρα δε θα ήταν αυτό δυνατό. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κινούμαστε προς ένα καλύτερο μέλλον, από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν χρόνια», ενώ τόνισε ότι «επανέρχεται η ευημερία».
Ο κ.Γιούνκερ επισήμανε την ανάγκη «να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης», παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τόπος να γίνει αυτό από τη Ελλάδα». «Το σχέδιο Γιούνκερ δουλεύει στην Ελλάδα. Το έλεγαν σχέδιο Γιούνκερ, γιατί ορισμένοι έλεγαν ότι θα είναι αποτυχία και ήθελαν να βρουν τον πατέρα της αποτυχίας. Στην πραγματικότητα είναι το Ευρωπαϊκό ταμείο για στρατηγικές επενδύσεις, αλλά έχει μείνει ως σχέδιο Γιούνκερ», είπε, υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις είναι η δύναμη της Ευρώπης «είναι σημαντικές και αυτό κάναμε με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης της Βουλής των Ελλήνων και ήδη δρέπουμε καρπούς».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του στην Ελλάδα , διαβεβαιώνοντας πως σε όλη του τη σταδιοδρομία, από όποιες θέσεις υπηρέτησε, προσπάθησε να βοηθήσει την Ελλάδα. «Ήθελα να είμαι πιστός», τόνισε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση που ο ίδιος κράτησε, όταν στην Ευρώπη υπήρχε συζήτηση για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Όλοι λένε ότι ήταν σωστή ιδέα να διατηρήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αν το είχαν πει νωρίτερα θα είχα πολύ μεγαλύτερη άνεση στους χειρισμούς», παρατήρησε.
Αποδεχόμενος το τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ σχολίασε με χιούμορ όσα νωρίτερα ανέφεραν στις προσφωνήσεις του οι αρχές του ΑΠΘ: «Ακούγοντάς σας δεν ήξερα πριν περιγράψετε τη ζωή μου ότι είχα τόσο πλούσια ζωή και βιογραφία. Ήταν λίγο σαν νεκρολογία, δεν αναφέρατε λάθη και σφάλματα που αποτελούν τμήμα της ζωής μου». Σημείωσε δε πως η αναγόρευσή «είναι η μεγαλύτερη μέρα στη κάθε άλλο παρά ένδοξη νομική μου σταδιοδρομία», η οποία, όπως εξήγησε, «έληξε λίγο πολύ όταν μπήκα στο δικηγορικό σώμα και δεν άσκησα τη δικηγορία καθώς στα 26-27 διορίστηκα υφυπουργός».
Ο κ.Γιούνκερ αναφέρθηκε σε στενούς συνεργάτες του που σπούδασαν στο ΑΠΘ, όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ δήλωσε χαρούμενος που ανακαλύπτει την ποιότητα του ΑΠΘ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να είναι φίλος της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης (ο οποίος και υποδέχθηκε τον κ.Γιούνκερ στο αεροδρόμιο), ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης κ .α.