Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την περιβόητη επιστροφή της στις αγορές για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2014 και σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters έχει ήδη προσλάβει έξι τράπεζες για να οργανώσουν την ομαλή επιστροφή της στην αγορές. Την ίδια στιγμή, το Bloomberg υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ βάζει… φρένο σε αυτή την πορεία.
Επικαλούμενο “μια πηγή”, το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δώσει εντολή στις τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC για την έκδοση πενταετούς ομολόγου.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα αλλά το πότε ακριβώς παραμένει αβέβαιο, αφού η Ελλάδα περιμένει την έγκριση από τους δανειστές της, τονίζει το Reuters.
Η έκδοση πενταετούς ομολόγου θα μπορούσε να είναι μέρος άσκησης ευθύνης ανέφεραν δυο άλλες πηγές στο Reuters. Η μια επιλογή που εξετάστηκε ήταν οι επενδυτές να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης μέσω δημοπρασίας για τα 3 δισ. που λήγουν τον Απρίλιο του 2019. Η δεύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι η υποβολή προσφορών ή η επαναγορά των λεγόμενων strip, ασφάλειες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ, που σήμερα συνεδριάζει για να αποφασίσει αν και πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται πως βάζει “φρένο” στην πορεία της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρεται, το ΔΝΤ, στη νέα συμφωνία που διαπραγματεύεται με την Ελλάδα, έχει βάλει όριο στο χρέος που έχει η χώρα.
Η πολυαναμενόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα για πολλούς λόγους, με έναν από αυτούς να είναι το όριο που έχει βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πόσο χρέος μπορεί να διαθέτει η χώρα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πρόβλημα στο όριο που έχει τεθεί στο χρέος είναι ότι βρίσκεται στο σημερινό σημείο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την Ελλάδα να βγει και να δανειστεί από τις αγορές σε αυτή τη φάση, καθώς θα αυξανόταν το χρέος της πάνω από το όριο που έχει τεθεί.
Παρόλο που η χώρα με την έξοδό της στις αγορές δεν αναμενόταν να προσθέσει πολύ περισσότερο χρέος, καθώς ένα πολύ μικρό μέρος της έκδοσης θα ήταν νέο χρέος, το πολύ 1 δισ. και το μεγαλύτερο μέρος θα ήταν ανταλλαγή με υφιστάμενο ομόλογο, το ΔΝΤ δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.