ιεθνώς ρεζίλι έγινε το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας καθώς ένας ενθουσιώδης φωτογράφος κατάφερε να προσγειώσει και να απογειώσει απαρατήρητος ένα drone 300 λιρών στο κατάστρωμα του ολοκαίνουριου αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth που αποτελεί και το καμάρι του βρετανικού στόλου!
Φαίνεται ότι όταν εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, είχε χαρακτηρίσει το νέο αεροπλανοφόρο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού «HMS Queen Elizabeth» ως «απλώς έναν βολικό και μεγάλο, θαλάσσιο στόχο» δεν είχε και άδικο.
Το περιστατικό έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν το μεγαλύτερο πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού – που θα ενταχθεί επίσημα στις δυνάμεις του αργότερα φέτος- είχε ελλιμενιστεί στο Ινβεργκόρντον της Σκωτίας.
Ένας ντόπιος ερασιτέχνης φωτογράφος θεώρησε την άφιξη του πολεμικού πλοίου, που κόστισε περί τα τρία δισεκατομμύρια στερλίνες, ως μια μεγάλη ευκαιρία για να τραβήξει πλάνα και φωτογραφίες του. Ο άγνωστος άνδρας είπε στην εφημερίδα Daily Mail ότι «έμεινε άναυδος», που κατάφερε να προσγειώσει το εφοδιασμένο με κάμερα DJI Phantom μικρό τετρακόπτερο κόστους περίπου 300 λιρών στο αεροπλανοφόρο και να το απογειώσει χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς!
«Δεν υπήρχε κανείς για να το εμποδίσει να προσγειωθεί, αν και υπήρχαν τριγύρω άνδρες του προσωπικού ασφαλείας σε μικρά σκάφη οι οποίοι έγνεφαν προς την κατεύθυνση του τηλεκατευθυνόμενου drone… Δεν υπήρχαν κανείς τριγύρω όταν το προσγείωσα, ήταν σαν πλοίο-φάντασμα», δήλωσε.
Ο ίδιος είπε ότι δεν σκόπευε να προσγειώσει το τετρακόπτερό του στο αεροπλανοφόρο, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει λόγω των ισχυρών ανέμων που συνάντησε στην περιοχή.
Αντιλαμβανόμενος ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος είπε: «πήγα με το αυτοκίνητό του στο Ίνβεργκορντον και μίλησα με το Λιμενικό, όπου εξήγησα ότι ήθελα να μιλήσω με κάποιον απ’ τον πλοίο, όπως τον επικεφαλής αξιωματικό βάρδιας ή τον πλοίαρχο», για το συμβάν.
«Κατάφερα να μιλήσω μόνον με κάποιους πάνοπλους τύπους, νομίζω απ’ το υπουργείο Άμυνας και μου είπαν ότι δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος στο αεροπλανοφόρο, γιατί είχαν βγει να δειπνήσουν στην ακτή».
Ο φωτογράφος είπε ότι το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προφανώς δεν θεώρησε τόσο σημαντικό το συμβάν, όσο ο ίδιος, ειδάλλως «δεν θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι εικόνες», που τράβηξε.
Κατά τη γνώμη του αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο δεν έχει ακόμη ενταχθεί επίσημα στις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ασφάλεια του “HMS Queen Elizabeth”», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επισημαίνοντας ότι το περιστατικό ερευνάται κι ότι ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο πλοίο.
Το δίκτυο Black Isle Images που ανήρτησε το οπτικό υλικό στα social media είπε ότι το έκανε για να συνδράμει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας κι όχι για να εκθέσει τους υπευθύνους.
Το μήκους 280 μέτρων και εκτοπίσματος 70.000 τόνων “HMS Queen Elizabeth” μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 40 μαχητικά αεροσκάφη και είναι το μεγαλύτερο πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ για το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η ναυπήγηση του «αδελφού» του αεροπλανοφόρου, του “Prince of Wales” είναι στο τελικό στάδιο στα ναυπηγεία του Ρόσαϊθ.