Αισιόδοξος για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, ανήσυχος για τις προθέσεις του ΔΝΤ να επιβάλει έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες και επιφυλακτικός για το εάν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το ενδόμενο να τεθεί θέμα λήψης πρόσθετων διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων το επόμενο έτος.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο “καθαρής εξόδου” από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς “προληπτικής γραμμής πίστωσης”, ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να ρισκάρει ξεκάθαρη πρόβλεψη επισημαίνοντας πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.
Μεταφέροντας εξάλλου την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως στόχος είναι «να πάμε πάρα πολύ γρήγορα στο θέμα της τρίτης αξιολόγησης». Όπως εξήγησε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο ως τα Χριστούγεννα. Κι αυτό διότι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, θα κριθούν τρία σημαντικά ζητήματα, η συνέχιση ή μη της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ο τρόπος εξόδου της Ελλάδος από το καθεστώς των Μνημονίων και η αποφασήνιση των μεσομρακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement για την Ελλάδα το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο. Εως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2017 από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. «Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος», διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων.
Εντωμεταξύ εντός των επομένων έξι-οκτώ μηνών το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.
Για το 2018 ο ίδιος κυβερνητικός παράγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον βασικό δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει υστέρηση θα το δούμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων διορθωτικών δημιοσιονομικών μέτρων και εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ να βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις για νέα επαχθή μέτρα.
Τράπεζες
Για το θέμα που έχει ανακύψει με την απαίτηση του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (ARQ) στις τις ελληνικές τράπεζες, ο αξιωματούχος πέταξε ευθέως «το μπαλάκι» στην ΕΚΤ και τον SSM. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος. Η Νουί είπε ότι «εγώ δεν το θέλω», επομένως «αν είναι ας πείσει το ΔΝΤ τους ευρωπαϊκους θεσμούς, την ΕΚΤ και τον SSM που είναι οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Ληξιπρόθεσμα
Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσεις των 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου η εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Τα στοιχεία για την εκτέλεση των πληρωμών θα είναι διαθέσιμα τέλος Σεπτεμβρίου και «δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα είναι εκτός στόχων», τόνισε ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μπορούσε το θέμα να συζητηθεί στο EwG των αρχών Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία.
Στοίχημα ένα ουισκάκι
Ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος τόνισε χαρακτηριστικά: “Είμαι τόσο σίγουρος που βάζω στοίχημα… ένα ουισκάκι”! Διευκρίνισε δε ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης ενώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένονται παραδοσιακά μικρότερες επιδόσεις.