Άρχισαν οι φήμες να φουντώνουν που θέλουν τη Σουηδία να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία θα δομήσει την οικονομία της γύρω από κρυπτονομίσματα και πιο συγκεκριμένα το e-krona.
Πριν πάμε όμως να πούμε και να αναλύσουμε το ποιόν του e-krona, πρέπει πρώτα να δούμε λίγο πιο σφαιρικά τι είναι τα κρυπτονομίσματα ως έννοια. Αρχικά, κρυπτονόμισμα, σε γενικές γραμμές, είναι ένα νομισματικό σύστημα, που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ανωνυμία, και η ιχνηλασιμότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί δύο εργαλεία: την κρυπτογραφία και έναν κατάλογο δημόσιων καταχωρήσεων. Το Κρυπτονόμισμα ενσωματώνει μια ποικιλία τεχνολογιών και θεωριών που αναπτύχθηκαν από κρυπτογράφους. Ο κύριος στόχος αυτών είναι η δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακού χρήματος με υψηλή ασφάλεια το οποίο θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία και στην απάτη.
Όμως σε αυτό το σημείο θα ήταν σοφό να τεθεί το ερώτημα, του αν πρόκειται για ένα σχήμα Ponzi που σε λίγο καιρό θα σκάσει σαν φούσκα ή είμαστε μπροστά στο χρηματοπιστωτικό μας μέλλον.
O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.
Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις δεν δείχνουν πως μιλάμε για μια φούσκα, λόγω του τρόπου δόμησης του κρυπτονομίσματος, όμως ακριβώς λόγω της οριακά μυστικής διαδικασίας έκδοσης των κρυπτονομισμάτων, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.
Ας επιστρέψουμε τώρα όμως στην αφορμή της παραπάνω ανάλυσης, η οποία είναι το παράδειγμα της Σουηδίας. Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδική κυβέρνηση σκοπεύει να αποφασίσει εάν θα εκδώσει την e-krona εντός των επόμενων 14 μηνών.
Η έκθεση αναφέρει ότι η e-krona θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμών λιγότερο ευαίσθητο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά και πιο ανθεκτικό στην οικονομική αστάθεια.
Τα κύρια χαρακτηριστικά, λοιπόν, της ηλεκτρονικής κορώνας, θα είναι τα εξής πέντε:
– Θα προορίζεται κυρίως για τις πληρωμές μικρού μεγέθους μεταξύ καταναλωτών, εταιρειών και αρχών.
– Η e-krona θα συνδέεται άμεσα με τον ισολογισμό της Riksbank. Επιπλέον, θα εκδίδεται σε σουηδικές κορώνες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δημόσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες. Θα διατίθεται σε πραγματικό χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
– Η e-krona δεν θα δημιουργεί κέρδη (μέσω επιτοκίων), ωστόσο εξετάζεται άλλης μορφής επιτόκιο.
– Οι λογαριασμοί της e-krona θα μπορούν να συνδυαστούν και να καταστήσουν δυνατή την πληρωμή μικρών ποσών εκτός σύνδεσης (εκτός του συστήματος), κάτι που, κατά συνέπεια, θα καταστήσει το νόμισμα διαθέσιμο για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διατηρήσουν λογαριασμούς σε e-krona.
– Η Riksbank θα είναι υπεύθυνη για τα βασικά χαρακτηριστικά της e-krona, ωστόσο, παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής. Καλεί επίσης τους εξωτερικούς φορείς να αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού νέων χαρακτηριστικών για το νόμισμα.
Έτσι βλέπουμε ένα σχεδόν άρτια δομημένο μακροοικονομικό σχέδιο για τη σουηδική κορώνα όπου μοιάζει αρκετά βιώσιμο και σίγουρα αν το μπίτκοιν και το εθέριουμ (τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα) συνεχίσουν να χαίρουν επενδυτικής πίστης από τους επενδυτές και γενικά τις αγορές, τότε θα μιλάμε για μια οικονομική καινοτομία χωρίς προηγούμενο και είναι πολύ πιθανό αυτή η μέθοδος και σύσταση ενός κρατικού οικονομικού συστήματος, να είναι η λύση στις απείρως ελλειμματικές οικονομίες που αντιμετωπίζουμε ένεκα νεοφιλελευθερισμού.