Η άκρως διφορούμενη στάση του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Ερντογάν για το ζήτημα του κουρδικού δημοψηφίσματος, έχει δώσει πολλές λαβες στην Άγκυρα κάποιοι να υποστηρίζουν ότι κοροϊδεύει ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο.
Όπως αναφέρεται, στην συνάντηση των δυο προέδρων υπήρξε έντονη πίεση από πλευράς Τουρκίας προς την ρωσική πλευρά να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης του δημοψηφίσματος. Αντί αυτού όμως υπήρξε μόνο μια χλιαρή διφορούμενη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dimitri Peskov, ο οποίος δήλωσε ότι στην συνάντηση των Πούτιν Ερντογάν δεν… υπήρξε σημαντική διάφορα απόψεων, (önemli bir fikir ayrılığı yok), για το θέμα χωρίς να δοθεί καμία λεπτομέρεια τι ενορούσε η ρωσική πλευρά με αυτή την δήλωση.
Η διατύπωση της φράσης σημαντική διάφορα απόψεων έχει εκνευρίσει την Άγκυρα που περίμενε τελείως διαφορετική και ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα.
Αλλά και για το θέμα της Συρίας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια καθώς η Μόσχα ενώ συζητά με την Τουρκία για κοινή στρατηγική και συμφωνεί με την τουρκική πίεση στον κουρδικό θύλακα του Afrin, από την άλλη τοποθετεί δίκες τις στρατιωτικές δυνάμεις στον θύλακα απέναντι από τις τουρκικές γραμμές, εμποδίζοντας κάθε στρατιωτική επέμβαση.
Εκεί όμως που το θέμα ξεπερνά τις… τουρκικές «αντοχές», όπως πιστεύεται, είναι το ζήτημα της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.
Στην πρόσφατη συνάντηση των Πούτινξ Ερντογάν ενώ όλοι στην Άγκυρα περίμεναν να συζητήσουν το ζήτημα, δεν έγινε καμία συζήτηση αφήνοντας το θέμα… «θολό» προς μεγάλη δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς.
Ήδη η Ρωσία έχει προβάλλει ενστάσεις στην μεταφορά της ρωσικής τεχνολογίας των πυραύλων, αφήνοντας έκθετους τους Τούρκους στην δυνατότητα αποτελεσματικής χρήσης αν και πότε έρθουν στην Τουρκία, κάτι που φαντάζει κυριολεκτικά… τουρκικό σήριαλ.
Με λίγα λογία στην τουρκική πρωτεύουσα έχει επικρατήσει ένα κλίμα απογοήτευσης και δυσπιστίας με την Ρωσία, την δια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την Δύση γενικότερα πάνε από το κακό στο χειρότερο.