Ψηφίστηκε ο νόμος για “φυλομετάβαση” στα 15 και προκαλούνται πλέον σοβαρά ερωτήματα για την μελλοντική επιβίωση μιας χώρας η οποία θεσμοθετεί την σύγχυση ταυτότητας στα παιδιά της.
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Σε σύνολο 285 βουλευτών (απουσίαζαν 15 βουλευτές), «ναι» στην αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών είπαν 147 βουλευτές.
Τη συναίνεσή τους στο άρθρο 3 του νόμου, πλέον, για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 με μια δήλωση, έδωσαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην άρνησή της επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α Πειραιώς Γεωργία Γεννιά. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Στους 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν «ναι» στην αλλαγή φύλου αθροίστηκαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις που διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την στίγμη η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν «Όχι» σε όλα για την αλλαγή φύλου και «Ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα.
Η Έληνα Κουντουρά, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα.
Ο Βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ψήφισε «όχι» σε όλα, «ναι» στην τροπολογία. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3.
«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ.
Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος Αχαϊας), ψήφισε «όχι» σε όλα.
O Κατσίκης Κωνσταντίνος, διόρθωσε την ψήφο του σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα, «ναι» στην τροπολογία. «Δεν το κατάλαβα, όταν είπα όχι σε όλα εννοούσα σε όλα τα άρθρα. Γιατί προκαλεί αντίδραση όταν γίνεται ένα λάθος δεν το καταλαβαίνω;», δήλωσε.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Μάρκου Αικατερίνη (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «όχι» σε όλα.
Ο Λαζαρίδης Γεώργιος (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση, «όχι» στα άρθρα 1-7.
O βουλευτής Γρηγοράκος Λεωνίδας, ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο 3 για την αλλαγή φύλου.
Ο Μπαργιώτας Κωνσταντίνος (Ποτάμι, Λαρίσης), ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου.
Η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξουν αρκετές απουσίες βουλευτών ώστε να πέσει το όριο της πλειοψηφίας κάτω από τους 151 (σ.σ. απαιτείται πλειοψηφία επι των παρόντων) ή σε στήριξη από την «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, η οποία όμως στερεύει. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι θα ψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο και τα άρθρα του εκτός από το άρθρο 3 καθώς διαφωνεί με την αλλαγή φύλου 15χρονων. Επίσης, οι Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης αναμένεται να καταψηφίσουν.
Με τα έως τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο αναζητά 4 επιπλέον θετικές ψήφους για να «κλειδώσει» την πλειοψηφία των 151 καθώς στο «ναι» κατευθύνονται οι 140 – από συνολικά 144 – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 6 βουλευτές του Ποταμιού και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΣΥ που δήλωσε ότι διαφοροποιείται από την κεντρική απόφαση του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως από το στρατόπεδο των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο για την αλλαγή φύλου ανηλίκων, οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ ενώ με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνοντας παράλληλα στην Βουλή δική της πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις. Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν οι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.
Η ΔΗΣΥ αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» επι της αρχής και «παρών» στο άρθρο 3 λόγω των ενστάσεων με την «φυλομετάβαση» ανηλίκων.
Υπο αυτά τα δεδομένα «ρυθμιστικό» ρόλο αναλαμβάνει η δεξαμενή των 8 ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν. Τον κ. Χάρη Θεοχάρη που θα καταψηφίσει το άρθρο 3 καθώς δηλώνει ότι διαφωνεί με την φυλομετάβαση ανηλίκων και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει για τα άρθρα 1 έως και 7 που συγκροτούν το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχέδιου και αφορούν την διόρθωση ταυτότητας φύλου.
Η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζουν το σύνολο των άρθρων
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίζει τα άρθρα εκτός από το 3ο που θα δηλώσει «παρών». Το Ποτάμι ψηφίζει το σύνολο των άρθρων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».
Επίσης, ονομαστική έχει ζητηθεί και για την τροπολογία που αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».
Υπερ της τροπολογίας ψηφίζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτός της κυρίας Νίνας Κασιμάτη. Οι ΑΝΕΛ μετατοπίστηκαν από τις αρχικές τους θέσεις και δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν. Επίσης η ΝΔ θα καταψηφίσει.
Στο φινάλε της συζήτησης ο κ. Κοντονής επιχείρησε να κάνει εν μέρει δεκτή την πρόταση της ΔΗΣΥ προκειμένου να άρει τις ενστάσεις των βουλευτών της και να ψηφίσουν το άρθρο 3 χωρίς όμως επιτυχία.
Οι πολιτικοί κατάφεραν να διαλύσουν την οικογένεια, και σήμερα τα παιδιά παίρνουν αποφάσεις στο πεζοδρόμιο και στην καφετέρια».