Η υπουργός Εργασίας μιλώντας πριν από λίγο στον Realfm ανακοίνωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα πιστωθεί νωρίτερα από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από στελέχη του υπουργείου.
Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου το κοινωνικό μέρισμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 15 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο koinonikomerisma.gr.
Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «από σήμερα θα λειτουργεί και ένα mail στο οποίο μπορούν να στέλνουν οι πολίτες προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα νέα αίτησης. Δηλαδή, εάν απορριφθεί ή εάν ο υποψήφιος δικαιούχος θεωρεί ότι έχει συμβεί κάποιο λάθος και μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα, μπορεί να κάνει νέα αίτηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Κατά τ’ άλλα, παρότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, είναι γεγονός, είναι και πρώτη διαδικασία αυτή, έχουν εγκριθεί περισσότερες από 520.000 αιτήσεις, το μέσο ποσό της επιδότησης είναι 570 ευρώ, είναι σημαντικό δηλαδή και αυτό που ίσως αξίζει να αναφέρω είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 12 Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα και 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα».
Παράλληλα προανήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εώς 120 δόσεις.
Η εφαρμογή όμως κατά τακτά χρονικά διαστήματα αντιμετωπίζει προβλήματα και οι πολίτες προσπαθούν ανα διαστήματα να εισέλθουν στην εφαρμογή μάταια. Σήμερα αναμένεται να γίνουν διορθώσεις στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή με τη συναίνεση του φιλοξενούντος η οποία είναι απαραίτητη. Επίσης θα μπορεί και η χήρα του θανόντος ή ο χήρος της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
Επίσης θα γίνουν διορθώσεις για να μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις για να πάρει το νοικοκυριό το μέρισμα. Ο κ. Καρέλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.
Συγκεκριμένα:
1.Οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017.
2.Θα θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα ,όσα παιδιά είναι έως 25 ετών εφόσον έχουν ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
3. Όσοι φιλοξενούνταν σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, το σύστημα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.
4.Οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.
Οι «αδικίες» του συστήματος και οι αποκλεισμοί δικαιούχων που συγκαταλέγονται στα φτωχά νοικοκυριά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ από την αρχή της διαδικασίας παρουσιάστηκαν προβλήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της αίτησης χρονοβόρα. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες περιλαμβάνονται για παράδειγμα η εκκρεμότητα της συναίνεσης από άτομα που φιλοξενούνται αλλά και προβλήματα στον συνδυασμό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Αισθητά λιγότερες είναι οι περιπτώσεις χρηστών που «κόβονται» λόγω τόκων, επειδή δεν πληρούσαν την 5ετή διαμονή στην Ελλάδα ή δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση.
Στις «παγίδες» αποκλεισμού των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος συγκαταλέγεται ακόμη και η λήψη του κοινωνικού μερίσματος που δόθηκε το 2016, καθώς όπως εξηγούν έγκριτοι φοροτεχνικοί, στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, κάθε μορφής χρηματικές μεταβιβάσεις, τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας, όπως επίσης και οι τόκοι καταθέσεων.
Την κατάσταση επιβαρύνει ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ προβλήματα και αποκλεισμούς προκαλεί ο συνυπολογισμός των «φιλεξενούμενων» στα σπίτια γονέων ή συγγενών. Μετά από πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέκνα που αποκτήθηκαν εντός του 2017 καθώς μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να δηλωθούν. Λύση βρέθηκε και για τους στρατιωτικούς, κυρίως 5ετούς θητείας, οι οποίοι κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής απορρίπτονταν.
Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις ατόμων που υπέβαλαν αίτηση (περί τις 10.000) αλλά κόπηκαν λόγω… πολυτελούς διαβίωσης, καθώς εμφάνιζαν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή διέθεταν οικιακούς βοηθούς.
Είναι ενδεικτικό ότι τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν στη δημιουργία email επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@koinonikomerisma.gr, ώστε οι ερωτήσεις να ομαδοποιούνται και στη συνέχεια να απαντώνται.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με επείγον έγγραφό της προς τις υπηρεσίες του ταμείου, θέτει σε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και κυρίως συνταξιούχοι στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους, που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής αίτησης.