«Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, δύο 24ωρα πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα, ότι δεν θεωρεί αποδεκτή την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο να μην κυκλοφορούν ελεύθερα τα τουρκικά καράβια.
Στις επίσημες δηλώσεις του, δε, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάνης, ζητώντας επικαιροποίηση.
Λίγες ημέρες μετά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όχι μόνο δεν επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, παρά τη διεθνή κατακραυγή, αλλά ανέβηκε ένα επίπεδο παραπάνω, δηλώνοντας πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό.
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν με αφορμή την απάντηση που κλήθηκε να δώσει στις αιτιάσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε 18 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε θέμα για «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και βέβαια την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι ελληνικό» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που μίλησε ευθέως για “γκρίζες” ζώνες στο Αιγαίο, λέγοντας πως “δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη” αλλά “κοινή θάλασσα” στην οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να απολέσει τα συμφέροντά της.
“Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι” δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, με ουσιαστικό αποδέκτη την Ελλάδα και τις πάγιες θέσεις της για το Αιγαίο.
Όσον αφορά τις κατηγορίες Κιλιτσντάρογλου για τα 18 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που υποτίθεται παράνομα κατέχει η Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ απάντησε πως επι των ημερών του Ερτογάν δεν έφυγε ούτε “πετραδάκι” απο τα νησιά. “Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιλντιρίμ έχει κατηγορηθεί για κρουαζιέρα που είχε πραγματοποιήσει το 2015 στις Οινούσσες με το ιδιωτικό του σκάφος, αποδεχόμενος κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο. Λόγω της επίσκεψης αυτής τότε, ο ίδιος είχε δεχτεί φραστικές επιθέσεις από εθνικιστές στη χώρα του που τον κατηγόρησαν για… προδοσία, επειδή επέδειξε διαβατήριο για να πατήσει το πόδι του σε… τουρκικό έδαφος, αφού οι Οινούσσες περιλαμβάνονται στη λίστα με τα περιβόητα 18 νησιά που επιδιώκουν να γκριζάρουν.
Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν, για τη Συνθήκης τη Λωζάννης, ο Τούρκος πρωθυπουργός να υπάρξει τροποποίηση επειδή η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στους “ομογενείς” του στη Δυτική Θράκη. “Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτοκαθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων” επισήμανε.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κατηγορώντας την Λευκωσία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 -για το σχέδιο Ανάν- για τη μη έως σήμερα ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
Η Συνθήκη της Λωζάνης
Φυσικά, πιστός στη γραμμή που χάραξε ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται η αναθεώρησή της, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή.
«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.