Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , δήλωσε ότι «θα μπορούσε ακόμη και να χυθεί αίμα» την περασμένη Δευτέρα με τις επιθέσεις κατά της εφημερίδας Afrika.
Μιλώντας προς τα μέλη της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας ο Ακιντζί δήλωσε ότι επιχειρήθηκε εισβολή στο κτίριο της εφημερίδας και πως τα βίαια επεισόδια ξέφυγαν από τον έλεγχο και έφτασαν μέχρι την «βουλή». Δυστυχώς, είπε, «η αστυνομία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πράξει ορθά το καθήκον της».
Επειδή δεν γίνονται αποδεκτές οι θέσεις της εφημερίδας, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν είναι δυνατόν να δέχεται επίθεση. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη. Λαμβάνοντας στάση αποδεικνύουμε την προσκόλληση μας στη δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε την πορεία μας σε αυτά τα εδάφη. Σε αυτά τα εδάφη έχουμε μια σύνθεση, όπου κυριαρχεί η ανοχή», είπε. Ο κ. Ακιντζί εξήγησε τις ενέργειες, που έκανε από την Κυριακή για να μην συμβούν ανεπιθύμητα γεγονότα. Ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει σε καθεστώς απραξίας και να παρακολουθήσει την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ έξω υπήρχε ο κίνδυνος να χυθεί αίμα».
Ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να καταλήξει σε μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. «Η αποδοχή της διαφορετικότητας, το δημοκρατικό πολίτευμα, είναι ύψιστες αξίες που πρέπει να προφυλαχθούν. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια ζωής και περιουσίας», επεσήμανε.
Επίσης, ο κ. Ακιντζί προειδοποίησε για την ύπαρξη προβοκατόρων που επιθυμούν να προκαλέσουν αναταραχή στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ζήτησε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι επιτέθηκαν στην Afrika. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, 50 άτομα ζητούν από τον τουρκικό στρατό να σταλούν στο ‘Αφριν.
Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση “έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτές τις πράξεις βίας κατά συμπατριωτών μας δημοσιογράφων”, που στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της ελευθερίας της άποψης και της γνώμης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και εις βάρος Κυπρίων πολιτών. Τα επεισόδια στα γραφεία της εφημερίδας Afrika, αποτελούν «μια απόδειξη, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και του όποιου εναγκαλισμού, ή της όποιας σχέσης μπορεί να έχει η Τουρκία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και κατ’ επέκταση με την Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι από την πρώτη στιγμή, η κυπριακή κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την ΕΕ και τη βουλγαρική Προεδρία (της ΕΕ), για να καταγγελθούν αυτές οι πράξεις και να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι της Afrika.