Δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική προωθεί το υπουργείο Υγείας, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις στην τιμολόγηση και να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία
Το τρίπτυχο αξιολόγηση, διαπραγμάτευση ορθολογική συντογογράφηση, έρχεται να καλύψει όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας «το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα στη χώρα».
Με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων εισάγεται ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA). Προχωρά η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων με στόχο να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα και διευρύνονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών. «Είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς καμία αξιολόγηση υπήρχε έγκριση αποζημίωσης. Είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς διαπραγμάτευση υπήρχε αποζημίωση και είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς ορθολογική συνταγογράφηση δίνονταν τα φάρμακα στον κόσμο», είχε δηλώσει ο υπουργός.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η τιμή των On-patent προκύπτει από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η τιμή των Off-patent προκύπτει με βάση το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή μετά από μείωση κατά 50% της τιμής που είχαν τη στιγμή κυκλοφορίας του πρώτου γενοσήμου τους. Η τιμή τους δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.
Η τιμή των γενοσήμων προκύπτει με βάση την τελική τιμή του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου, καθώς τιμολογούνται στο 65% της τιμής αυτού. Η μείωση στη χονδρική τιμή του γενοσήμου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%.
Η διαδικασία τιμολόγησης νέων προϊόντων γίνεται 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις 2 φορές το χρόνο και η τιμολόγηση για τα ΜΗΣΥΦΑ επίσης 2 φορές το χρόνο.
«Στην Ελλάδα είχαμε ακριβά πρωτότυπα και ακριβά γενόσημα φάρμακα», είχε αναφέρει η πρόεδρος του ΕΟΦ. Οι ανατιμολογήσεις της περιόδου 2015-2017 αφορούσαν 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων 2.500-3.500 υπέστησαν μείωση τιμών. Για παράδειγμα, η τιμή 737 off patent προϊόντων έπεσε κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να έχει άμεση συνέπεια την απόσυρση φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες.
Όσο για τα γενόσημα, και εκεί σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις, χαμηλότερες από το χαμηλό μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτές τις «στρεβλώσεις», έρχεται να αντιμετωπίσει το σύστημα ΗΤΑ, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Διακήρυξη της Μάλτας
Οι υπουργοί Υγείας από τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αποφάσισαν να διεξαγάγουν από κοινού διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και να συντονιστούν για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, σε προσιτές τιμές για τα Συστήματα Υγείας. Στη συμμαχία προστέθηκε πρόσφατα ως νέο μέλος και η Σλοβενία.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και το κόστος της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης», είχε επισημάνει από την πλευρά του ο κ. Ξανθός.