Αν έχεις διαβάσει ήδη τις καλύτερες τροφές για το δέρμα σου, τότε πρέπει να ξέρεις και πού να πεις “όχι”: στη ζάχαρη και στα τρανς λιπαρά.
H ζάχαρη
Κάθε φορά που καταναλώνεις ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή –γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, δεξτρόζη– παίζεις επικίνδυνα παιχνίδια με το σάκχαρο στο αίμα σου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται η ακμή, δημιουργούνται ρυτίδες στην επιδερμίδα σου και μειώνεται η ελαστικότητά της.
Τι να κάνεις: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προτίμησε να γλυκαίνεις τη ζωή σου με βιολογικό μέλι ή στέβια.
Τα τρανς λιπαρά
Δεύτερος εφιάλτης της ομορφιάς σου είναι τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια, γνωστά και ως τρανς λιπαρά οξέα. Θα τα βρεις σε συσκευασμένα σνακ όπως μπισκότα, κράκερ, τσιπς κ.λπ., στα τηγανητά πιάτα των ταχυφαγείων και πιθανόν σε κάποιες μη επώνυμες μαργαρίνες (τα επώνυμα προϊόντα μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν καταργήσει την υδρογόνωση ως μέθοδο παραγωγής των μαργαρινών με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται τρανς λιπαρά).
Πέρα από το κύριο πρόβλημα που έχει να κάνει με την υγεία σου (σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος), αυτά τα τοξικά παράγωγα των ελαίων που καίγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οι οποίες γερνούν ταχύτερα το δέρμα σου, ενώ κατηγορούνται και για πλήθος άλλων δερματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της υποτροπιάζουσας φλεγμονώδους ακμής