Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι τονίζοντας πως έχουν την δύναμη να παρέμβουν και να εμποδίσουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Οζντίλ Ναμί, υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους έθεσε το, ουσιαστικά εκβιαστικό, δίλημμα, σε συνέντευξή του: ή συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, ή πάγωμα των γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστήριξε μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Ο Ναμί υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, με το πολεμικό ναυτικό της.
Οταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία μπορεί να παρέμβει στην προγραμματισμένη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 ή στη γεώτρηση της ENI στο 6 και η Αγκυρα θα τις εμποδίσει, απάντησε:
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».
Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει κάποια φόρμουλα συνεννόησης με τους Ελληνοκυπρίους, η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.
«Θα μπορούσε να συμβεί. Εξαρτάται από την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης. Διάλογος, ή πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα (σ.σ. σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οταν ρωτήθηκε αν εννοεί συνδιαχείριση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, απάντησε:
«Ναι, από το άλφα ως το ωμέγα. Να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με το ποιος δραστηριοποιείται (σ.σ. στην ΑΟΖ), πότε και πώς. Θα πρέπει να αναπαράγουμε ό,τι θα λάμβανε χώρα σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και πρέπει να το πράξουμε σήμερα».