Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Να απελευθερωθούν σύντομα οι Έλληνες στρατιωτικοί» είπε στον Γκουτέρες ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεν θα υπάρξει επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η «γραμμή» της κυβέρνησης.
Αν δεν κάνουμε λάθος, η τελευταία φορά που η Ελλάδα ενημέρωσε τον ΟΗΕ ήταν το 1974… Αν σας λέει κάτι αυτό.
Με μεγάλη καθυστέρηση γίνονται τελικά αυτά που έπρεπε να γίνουν. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κρύψει το περιστατικό και έχουν αρχίσει πολλοί -αν όχι όλοι- να μιλούν για καθαρή ενέδρα. Οπως ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.
Οι πρωτοβουλίες Α.Τσίπρα εντάσσονται στις τελευταίες διπλωματικές ενέργειες επίλυσης της κρίσης.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως έχουν αποδεσμευτεί οι κανόνες εμπλοκής και επικράτησε η θέση των Στρατηγών μας:
Πάμε για ισοδύναμο τετελεσμένο!
Αυτό σηματοδοτεί και η ΝΟΤΑΜ σε ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο με την οποία «κλείδωσε» μέχρι νεωτέρας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.
Ανεβάζει τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση για τους Έλληνες στρατιωτικούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει «μήνυμα» στην Τουρκία πως αν εκμεταλλευθεί το συμβάν, θα αποβεί σε βάρος της.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς επίσης για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή.
Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ενημέρωση που έκανε στους κυβερνητικούς παράγοντες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Την ίδια στιγμή, ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 υποστηρίξε ότι οι Τούρκοι είχαν «στήσει» και οργανώσει την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.
Αναλυτικά:
«Αν ήταν αντίστοιχοι Τούρκοι στρατιωτικοί – που είναι και κληρωτοί – δεν θα μπορούσαν να τους συλλάβουν. Είπαν ότι οι ”αετοί των συνόρων” συνέλαβαν τους Έλληνες. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο».
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι «ψεύδονται οι Τούρκοι για τα 253 μέτρα. Δεν μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά λόγω και των εδαφικών συνθηκών. Ήταν ικανοί, εκπαιδευμένοι και έμπειροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να συνελήφθησαν εντός ελληνικού εδάφους, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενος την θητεία ως διοικητής σε συγκεκριμένες μονάδες, τόνισε :
«Αν ήταν στο έδαφός μας δεν θα τους έπιαναν ποτέ. Θα σκοτώνονταν αλλά δεν θα παραδίδονταν. Ξέρω πώς σκέφτονται και πώς αντιδρούν οι Έλληνες στρατιωτικοί των συνόρων».
Ο κ. Παραγιουδάκης επέμεινε ότι «δεν ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο. Ήταν σχεδιασμένο και συντονισμένο από τους Τούρκους».
Τέλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι «μπορεί να τους κρατήσουν για πάρα πολύ. Ίσως και μήνες ανάλογα με τις κατηγορίες και την καταδίκη», θεωρώντας βαρύτατη την κατηγορία «στρατιωτικής κατασκοπίας» που διαρρέουν τουρκικές πηγές.
Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα Πάνω/Κάτω βέλος για να αυξήσετε ή να μειώσετε ένταση.
Ταυτόχρονα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έστειλε νέο μήνυμα.
Ο κ. Πάιατ είπε ότι η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ έχει δύο στρατηγικούς στόχους. Ο ένας είναι η παρουσίαση των καλύτερων αμερικανικών προϊόντων τεχνολογίας και καινοτομίας.
Ο άλλος να δοθεί το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις.
Τόνισε πως η ελληνική οικονομία γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις, φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε τη διαδικασία να προχωρά μπροστά.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι το έτος που η Ελλάδα γυρίζει τη σελίδα από την περίοδο της κρίσης», επεσήμανε ο κ. Πάιατ.
Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε επίσης τη διπλή ισχυρή αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ, επιχειρηματική και πολιτική, επικαλούμενος και τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ για υψηλή αμερικανική κυβερνητική εκπροσώπηση.
Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μια είσοδο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, οχτώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες δύο επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο.