Σκιές πάνω από το φαινομενικά αθώο λαστιχένιο παπάκι που φιγουράρει σε πολλές μπανιέρες σε όλον τον κόσμο ρίχνει μία νέα επιστημονική μελέτη, κατά την οποία το χαριτωμένο αυτό παιχνίδι ενδέχεται να είναι εστία μικροβίων.
Σύμφωνα με την έρευνα Ελβετών και Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν κάτω από μικροσκόπιο 19 διαφορετικά πλαστικά και παιχνίδια μπάνιου, το νερό που βγαίνει από τα λαστιχένια παπάκια μπορεί να περιέχει αυξημένες ποσότητες δυνητικά παθογόνων μικροβίων, ικανών να προκαλέσουν λοιμώξεις των ματιών, των αφτιών και του στομάχου σε μικρούς και μεγάλους.
Κατά τους ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νερού, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις -με επικεφαλής τον Φρέντερικ Χάμες-, υπάρχουν έως 75 εκατ. βακτήρια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μιας λαστιχένιας πάπιας μπάνιου.
Οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται στα λαστιχένια παπάκια πολυμερές υψηλής ποιότητας, το οποίο να εμποδίζει αντί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «N.P.J. Biofilms and Microbiomes», με τα λαστιχένια παπάκια, πάντως, να μην είναι τα μοναδικά αντικείμενα που θεωρούνται εστίες μικροβίων.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, μεγάλες ποσότητες μικροβίων συναντώνται στα σφουγγαράκια για τα πιάτα -εφόσον δεν αλλάζονται συχνά-, στα κινητά τηλέφωνα, αλλά και στις πετσέτες.