Ο νέος ΚΟΚ φέρνει τις «αντικοινωνικές παραβάσεις» με εξοντωτικές ποινές, την αφαίρεση διπλώματος για όλη σου τη ζωή, την κατάργηση της έκπτωσης της έγκαιρης πληρωμής αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Ένα απόλυτο χάος και ένα διαρκές αλαλούμ επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις υπηρεσίες της Τροχαίας με τους οδηγούς να ζητούν διευκρινίσεις για τις ποινές, καθώς δεν καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από το «μηδέν» στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν.
Από την άλλη πλευρά η οι άνδρες της Τροχαίας δε μπορούν να εφαρμόσουν τον νέο ΚΟΚ διότι δεν έχει ολοληρωθεί η online επικοινωνία του συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικών.
Πέραν τούτου το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι παραβάτες, δεν το γνωρίζει κανείς, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των προστίμων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν έχει υπογραφεί ακόμα και επομένως δεν μπορούν να προσδιοριστούν τα πρόστιμα.
Ποιες είναι οι «αντικοινωνικές παραβάσεις»
Οι «αντικοινωνικές παραβάσεις» δεν έχουν χρηματικό πρόστιμο, οι κλήσεις δηλαδή είναι μηδενικές , έχουν όμως εξοντωτικές αποφάσεις για τον οδηγό, όπως είναι η αφαίρεση διπλώματος για όλη του τη ζωή.
Απόρριψη αντικειμένων από το όχημα που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, ατύχημα ή πυρκαγιά
Χρήση Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)
Κίνηση βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα ή χρήση αυτής για προσπέραση
Στάθμευση σε διάβαση ΑΜΕΑ ή σε χώρο αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες
Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands free ή bluetooth
Οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος σε περίπτωση μοτοσικλέτας και απουσία παιδικών καθισμάτων στην περίπτωση όπου στο όχημα υπάρχουν μωρά και νήπια
Κλήσεις των 700 ευρώ
Οι «παραβάσεις πρώτου βαθμού επικινδυνότητας» έχουν τεράστιο πρόστιμο που αγγίζει το ποσό των 700 ευρώ.
Οι παραβάσεις των 700 ευρώ
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αυτοσχέδιοι αγώνες (κόντρες) μεταξύ οχημάτων
Επικίνδυνη οδήγηση
Παραβίαση STOP
Κίνηση με ταχύτητα κάτω του προβλεπόμενου ορίου στην αριστερή λωρίδα των αυτοκινητόδρομων
Παράνομη προσπέραση και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης – Με συνοδό οι 17χρονοι οδηγοί
Αλλαγές φέρνει στον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών που τέθηκε σε διαβούλευση, προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα οδήγησης σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους με την προϋπόθεση όμως να συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό ενώ προβλέπει και βαριά πρόστιμα «ποινές διοικητικές , πειθαρχικές και οικονομικές» σε περιπτώσεις παραβάσεων.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που η ελληνική πολιτεία προχωρά στην αναμόρφωση του συστήματος για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση ύπαρξης ικανών οδηγών στους δρόμους» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Θάνος Βούρδας.
Σε ό,τι αφορά την οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών, ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Επιχειρούμε να καθορίσουμε τη συνοδευόμενη οδήγηση, κάτι το οποίο υπάρχει ως πρόταση προς θέσπιση στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας και κάτι που η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει πως βοηθά στην καλύτερη οδική εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Δεν δίνουμε δίπλωμα στα 17, απλά ξεκινά η διαδικασία θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης. Εφαρμόζουμε ήδη δοκιμασμένα ευρωπαϊκά πρότυπα και περιμένουμε τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Μάιο στη Βουλή και να ψηφιστεί.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά επί του σχεδίου νόμου αμέσως μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκαλεί την προσεχή Κυριακή. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Θανάσης Καλύβας σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση οδήγησης από 17 ετών είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι θετικό μέτρο, ωστόσο όμως υπάρχουν αρκετές ασάφειες επί του σχεδίου όχι μόνο επί του συγκεκριμένου άρθρου αλλά επί του συνόλου. Για παράδειγμα πώς θα επιβεβαιώνεται ο χρόνος συνοδευόμενης οδήγησης». Και συνέχισε: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες διατυπώσεις. Διαφωνούμε με την παραχώρηση του οχήματος εξέτασης στην Περιφέρεια, αν συμβεί κάτι ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Υπάρχουν πολλές ασάφειες, θα τοποθετηθούμε αναλυτικά».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το σχέδιο νόμου «΅όχι μόνο δε δίνει λύσεις για τη σύγχρονη κινητικότητα και τις προτεραιότητες του αύριο, αλλά νομοθετεί για το χθες. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε με τις επικαιροποιημένες μας προτάσεις, συμμετέχοντας στη διαβούλευση, και ελπίζοντας σε ευήκοα ώτα».
Προβλέψεις σχεδίου νόμου
Ο κάθε υποψήφιος οδηγός υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εξέταση, εφόσον απαιτείται. Μετά την επιτυχή θεωρητική εξέταση ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς που διενεργείται σε δυο στάδια τα οποία διεξάγονται σε διαφορετικές ημέρες. Σε περίπτωση αποτυχίας του υποψηφίου οδηγού ή οδηγού στο δεύτερο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, στην επανεξέταση, ο υποψήφιος οδηγός επανεξετάζεται και στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.
Κατά τη διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψηφίων οδηγών και οδηγών δεν επιτρέπεται να παρίσταται εντός του οχήματος ο εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών.
Για τη διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψηφίων οδηγών και οδηγών, οι εκπαιδευτές παραχωρούν προσωρινά τη χρήση των οχημάτων και των μοτοσικλετών στην Περιφερειακή Ενότητα. Σε περίπτωση που δεν τα παραχωρήσουν, οι υποψήφιοι των σχολών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.
Επίσης, κάθε εκπαιδευτικό όχημα που συμμετέχει στις εξετάσεις πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση με οποιονδήποτε αποδεκτό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση αυτού με το Κέντρο Ελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αυτό προσδιορίζεται από τον παρόντα νόμο. Εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο, που να εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών και να είναι διασυνδεδεμένη αδιάλειπτα με το Κέντρο Ελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Το καταγεγραμμένο υλικό προστατεύεται αυστηρά από οποιαδήποτε παρέμβαση ενώ με υπουργική απόφαση θα οριστούν οι λεπτομέρειες που διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι ειδικές δοκιμασίες της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα.
Οι υποψήφιοι οδηγοί για την απόκτηση άδειας οδήγησης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής τους εκπαίδευσης και εξέτασής τους υποχρεούνται σε ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κυρίου ή κατόχου των οχημάτων.
Μετά την εφαρμογή του μεταβατικού σταδίου της άσκησης της εποπτείας το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, διενεργείται, ως εξής:
Εφαρμόζεται η διενέργεια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς από ένα εξεταστή με κύριο και αποκλειστικό έργο της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3, μέσω κλήρωσης από εξεταστές που ορίζονται σύμφωνα με την απόφαση της παραγράφου 3 του άρθρου 3.
Είκοσι (20) μήνες μετά την ισχύ του παρόντος οι ειδικές δοκιμασίες της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται υποχρεωτικά μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν.
Συνοδευόμενη οδήγηση σε νέους 17 ετών
Όσον αφορά στο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψηφίους ηλικίας 17 ετών(έχουν συμπληρώσει) προβλέπεται η εκπαίδευση από εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εξέτασης, η χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου που να μην έχει κανένα βαθμό ποινής στο point system.
Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η συνοδευόμενη οδήγηση για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον 100 ωρών, οι δέκα εκ των οποίων μία ώρα τουλάχιστον μετά τη δύση του ηλίου. Με τη συμπλήρωση του 18ου έτους θα μπορούν οι υποψήφιοι να εξεταστούν στο πρακτικό κομμάτι ώστε να τους χορηγηθεί το κανονικό δίπλωμα.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις πάντως για την εφαρμογή του νέου συστήματος θα καθοριστούν με εφαρμογή του υπουργού Μεταφορών.