Το ενδιαφέρον του Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, για την ένταξη του βόρειου τμήματος του νομού Σερρών στη διακρατική ποδηλατική διαδρομή 13 με την ονομασία “Σιδηρούν παραπέτασμα” επιβεβαίωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάικλ Κράμερ, μιλώντας απόψε σε ενημερωτική εκδήλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Η εν λόγω διαδρομή έχει πάρει την ονομασία της από το πρώην ανατολικό μπλοκ, έχει μήκος 10.000 χιλιόμετρα και ξεκινά από τα σύνορα Ρωσίας – Νορβηγίας στη θάλασσα του Μπάρενς, διαπερνά τον ελλαδικό χώρο στην περιοχή των συνόρων με τη Βουλγαρία, ενώ φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου, συνολικά, είκοσι χωρών. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφορά μια περιοχή περίπου 50 χιλιομέτρων στο νομό Σερρών κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που φτάνει και στο νομό Δράμας.
Οι προϋποθέσεις για την ένταξη του τμήματος αυτού στην διακρατική ποδηλατική διαδρομή 13, σύμφωνα με τον κ. Κράμερ, περιλαμβάνουν την επαρκή σήμανση της διαδρομής, την πορεία της παράλληλα με τη συνοριακή γραμμή, την εγγύτητά της σε επαρκείς ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες εστίασης, τη διασφάλιση προδιαγραφών ασφαλείας και την ύπαρξη ιστορικών μνημείων και οχυρωματικών έργων στην περιοχή ώστε να υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον.
‘Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ποδηλατικός τουρισμός αποδίδει πολύ περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες που φροντίζουν να επενδύσουν σε αυτών, καθώς, όπως είπε οι ποδηλάτες είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, άτομα υψηλού βιοτικού και οικονομικού επιπέδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ένας ποδηλατικός τουρίστας μπορεί να ξοδέψει ακόμη και 35 ευρώ την ημέρα έναντι 10 με 15 που θα ξοδεύει κατά μέσο όρο ένας κοινός τουρίστας. Επιπλέον το επενδυτικό κόστος στον ποδηλατικό τουρισμό είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κόστος ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κράμερ, είναι πολύ ευκολότερο να κατασκευαστεί μια ποδηλατική διαδρομή από ό,τι μια μαρίνα. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έργα υποδομής στον ποδηλατικό τουρισμό χρηματοδοτούνται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω σχετικών προγραμμάτων, ενώ στη βιομηχανία του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρώπη απασχολούνται συνολικά πάνω από 700.000 άνθρωποι.
Την πρόθεση της περιφερειακής ενότητας Σερρών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για την ένταξη του βόρειου τμήματος του νομού στην διακρατική ποδηλατική διαδρομή 13 εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. “Παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν σε ένα τμήμα μήκους τριών – τεσσάρων χιλιομέτρων προκειμένου να ενταχθεί στη διαδρομή το κομμάτι αυτό που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα” είπε από την πλευρά του ο συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Σερρών σε θέματα Τουρισμού, Χρήστος Σύρπας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε αυτό το μήκος κύματος θα αναζητηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σχετικές ενέργειες. Τις επόμενες μέρες η αντιπεριφέρεια Σερρών θα προετοιμάσει σχετική πρόταση που θα κατατεθεί στη συνέχεια στον κ. Κράμερ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών.
“Ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αναδειχτεί και στην περιοχή μας” τόνισε ο κ. Σύρπας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τα δίκτυα των ποδηλατικών διαδρομών στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 60.000 χιλιόμετρα και από αυτά περισσότερα από 20.000 είναι σε πλήρη λειτουργία.
Σημειώνεται ότι αύριο ο κ. Κράμερ μαζί με εκπροσώπους του δήμου Σιντικής, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών.