Το κείμενο αυτό είναι μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού, που γράφτηκε κυρίως για τους βόρειους γείτονες της Ελλάδας, αλλά και για την εγκυκλοπαιδική μόρφωση κάποιων άλλων. Κάντε κλικ στην αγγλοαμερικανική σημαία για να δείτε το πρωτότυπο.
Ο όρος “Μακεδονία” αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, στα Βαλκάνια. Το νοτιότερο τμήμα-της είναι μέρος της Ελλάδας, το βορειοανατολικό είναι μέρος της Βουλγαρίας (“Πιρίν” όπως προτιμούν να το λένε οι Βούλγαροι), και το βορειοδυτικό είναι η χώρα που επιμένει να αυτοαποκαλείται σκέτη “Μακεδονία”, σαν να αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή (ή σαν να επιδιώκει να την “καταλάβει” μια μέρα, για να μιλήσουμε με όρους που δεν αρμόζουν στον 21ο αιώνα)· πρόκειται για το ίδιο κράτος που εμφανίζεται σαν F.Y.R.O.M. (Π.Γ.Δ.Μ., Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) στα Ηνωμένα Έθνη, και είναι προς τους πολίτες-της που ο συγγραφέας της παρούσας σελίδας απευθύνει μια ανοικτή επιστολή, λίγο παρακάτω σ’ αυτήν τη σελίδα.
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά οι άνθρωποι που την κατοίκησαν έφτασαν εκεί κατά διαφορετικές εποχές. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ζουν στην περιοχή αυτή από τότε που υπάρχουν ιστορικά στοιχεία· οι Σλάβοι, οι Τούρκοι, και λοιποί, κατέφθασαν αργότερα (στη μετά Χριστόν εποχή). Επειδή σε πολύν κόσμο αρέσει να δηλώνει οτι η αρχαία Μακεδονία τους ανήκει αποκλειστικά, έφτιαξα τον παρακάτω χάρτη, που δείχνει το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας τοποθετημένο πάνω από τα σύνορα των σημερινών κρατών. Η αρχαία Μακεδονία παρουσιάζεται σε δύο περιόδους: κατά την κλασική εποχή της Ελλάδας (~450 π.Χ., ροζ χρώμα), και κατά την εποχή του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ., πράσινο χρώμα). Στην τελευταία περίπτωση, μόνο ένα μέρος του βασιλείου φαίνεται (εκτεινόταν προς τ’ ανατολικά μέχρι τη σημερινή δυτική Ινδία)
.
Καμία επέμβαση με το χέρι δεν έγινε για να παραχθεί ο παραπάνω χάρτης (εκτός από τη λεζάντα και τα ονόματα των κρατών). Ένας χάρτης της Ευρώπης ήταν η αρχική πηγή, του οποίου τα χρώματα και άλλες λεπτομέρειες αφαιρέθηκαν μέσω αυτόματης επεξεργασίας εικόνας. Τα δύο σύνορα της Μακεδονίας στις δοσμένες περιόδους δημιουργήθηκαν από χάρτες που είναι διαθέσιμοι στον παγκόσμιο ιστό (αυτόν και αυτόν) και τοποθετήθηκαν πάνω στον αρχικό.