Με στρατηγικές κινήσεις οι Αμερικανοί περικυκλώνουν την Τουρκία. Πρόσφατα ανακοίνωσαν στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου, με συνέπεια την επίσπευση της άρσης του εμπάργκο όπλων ενώ και οι στρατιωτικές βάσεις σε Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβάνονται στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πρωτοφανή κρίση που θα καθορίσει το μέλλον της, ωστόσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ. Το μέτωπο που πάει να δημιουργήσει κατά του Ν. Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή της Μεσογείου και γι’αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος επενδύει σημαντικά ποσά σε περιοχές γύρω από την επιρροή του Σουλτάνου.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ και θα τεθεί σε ισχύ το 2019, προβλέπει τη διάθεση ποσού μαμούθ στην ιστορία των ΗΠΑ. Το επόμενο έτος η Ουάσιγκτον θα δαπανήσει 717 δισεκατομμύρια δολάρια για την Άμυνα, η πλειοψηφία των οποίων – 616,9 δις, θα διατεθούν στο Πεντάγωνο.
69 δις δολάρια προβλέπονται να διατεθούν δια δαπάνες του αμερικανικού στρατού εκτός των ΗΠΑ. Μέρος του ποσού θα απορροφηθούν από τις αμερικανικές και νατοϊκές βάσεις στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι 5,2 εκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στη στρατιωτική βάση ‘Νόβο Σέλο’, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη πυρομαχικών όπως σημειώνει το money.bg.
Ο αμερικανικός στρατός έχει διαθέσει μέχρι σήμερα για την στρατιωτική βάση του Νόβο Σέλο πάνω από 61 εκατομμύρια δολάρια. Ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, διατίθενται ποσά για ανακαίνιση νηπιαγωγείων, σχολείων, νοσοκομείων και άλλων, στην περιοχή. Μόνο για τα έτη 2014 και 2015 απορροφήθηκαν τρία εκατομμύρια δολάρια.
Η βάση του Νόβο Σέλο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μπουργκάς. Στη βάση εργάζονται 60 άτομα από τα γύρω χωριά ως μόνιμοι υπάλληλοι και κατά τη διάρκεια ασκήσεων ο αριθμός των απασχολούμενων αυξάνεται.
Οι υπόλοιπες στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία είναι στο Μπεζμέρ και Γκράφ Ιγκνατίεβο καθώς και η αποθήκη στο Αϊτός, που λειτουργεί ως συντήρηση του πολυγώνου Νόβο Σέλο.
Η Πολωνία θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό στην Ανατολική Ευρώπη, συνολικά πάνω από 144 εκατομμύρια δολάρια. Στη ρουμανική αεροπορική βάση Μ. Κογκαλνιτσεάνου θα διατεθούν 21,6 εκατομμύρια, ενώ 47,8 εκατομμύρια δολάρια στη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ, στη Σούδα της Κρήτης.
Όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσό του εκτιμώμενου προϋπολογισμού θα επενδυθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 185,1 εκατομμύρια δολάρια.
Στη Γερμανία οι στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 119 εκατομμύρια δολάρια, στην Ιταλία 66 και στην Ισπανία 21,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στις χώρες της Βαλτικής, θα διατεθούν μόνο στην Εσθονία 15,7 εκατομμύρια δολάρια.
Ν. Τραμπ: «Στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου»
Σε στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου προχωράει ο Ν. Τραμπ με την άρση του εμπάργκο όπλων να βρίσκεται προ των πυλών.
Επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου τόσο γεωγραφικά, όσο και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.
Ν. Τραμπ προς Άγκυρα: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»
«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε σε καθαρά απειλητικό τόνο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση κατά την οποία θα καθοριστεί το μέλλον της Τουρκίας και ο Ν. Τραμπ είναι έτοιμος να γονατίσει την Άγκυρα…
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .
«Θα έπρεπε να τον είχαν στείλει πίσω εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε:
«Δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η ιστορία. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, δεν πρόκειται κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα».