Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ύστερα από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Θεσμοί συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, κάτι για το οποίο φέρεται να είχε ενημερωθεί και η αντιπολίτευση.
Η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει τα περί ενημέρωσής της είτε από την κυβέρνηση είτε από τους Θεσμούς και εξαπολύει επίθεση .
«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε», τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:
«Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς».
Aν και η τελική απόφαση για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου θα ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει πως οι θεσμοί προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν να μην περικοπούν οι συντάξεις με την αρχή του νέου έτους.
Μάλιστα αναφέρει πως δεν πρόκειται για αναβολή του μέτρου αλλά για ακύρωση!
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωσή της πριν από λίγο διαψεύδει και κατηγορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ως «όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».
«Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η αναγκαιότητα της περικοπής των συντάξεων με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία όντως δεν ήταν απαραίτητη αλλά και άλλα μέτρα στο παρελθόν δεν ήταν απαραίτητα αλλά επιβλήθηκαν προς παραδειγματική τιμωρία της χώρας από τους δανειστές.
Πάντως πρόκειται για μάταιες προσπάθειες διάσωσης της κυβέρνησης.
Η αλλαγή στάσης των δανειστών εάν αυτή ισχύει σαφέστατα προδηλώνει την στήριξή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την οποία θα ήθελαν να την δουν να παρατείνει τον βίο της καθώς οι ενέργειές της τους είναι αρεστές ή τουλάχιστον (γιατί μόνο αυτό μπορεί να γίνει πλέον μετά από το Σκοπιανό και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι) να μπορεί ακόμα ον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Το «ρεύμα» όμως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μετά την εκχώρηση της Μακεδονίας και 99 νεκρούς σε Ραφήνα και Μάτι. Δεν ξεχνιούνται αυτά, ούτε με συντάξεις ούτε με αφορολόγητο.
Άλλωστε αυτά τα μέτρα τα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή οφείλει και να τα πάρει πίσω.
Δεν είναι παράξενο αν οι ξένοι θέλουν να παρουσιαστούν ως υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Μη ξεχνάμε τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας και όλα τα μνημονιακά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση αυτή προς τέρψη και ευχαρίστηση Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Έτσι λοιπόν στις 5 Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι θα δώσουν και επισήμως απάντηση εκεί θα φανεί αν θα δώσουν στήριξή στη νυν κυβέρνηση για να ξεκινήσει την επικοινωνιακή της αντεπίθεση ενόψει εκλογών όποτε τελικά κι αν γίνουν.
Όμως θα είναι επικοινωνιακή, τίποτα παραπάνω, η ουσία είναι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα είναι εξοργισμένος. Οι φωτιές στο Μάτι ήταν το «κερασάκι» στην «τούρτα». Μια πολυόρωφη «τούρτα» που κτίστηκε με Μνημόνια και Σκοπιανό ενώ έπονται και άλλα εθνικά ζητήματα όπως η Θράκη, το Κυπριακό και η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για ΑΟΖ.
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στις Βρυξέλλες που δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να πείσει τους δανειστές ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
– Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
– Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
– Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».
Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).
Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές , οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.
Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.
Από την στιγμή όμως που θα υπάρχει θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό είναι πλέον πολύ πιθανό να αποφασιστεί επισήμως η ακύρωση του μέτρου.
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.