Πόσες φορές έχουμε ακούσει δυτικές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ να αποκηρύσσουν δημοψηφίσματα τα οποία δεν τους συμφέρουν ως «νοθευμένα» ή επειδή δεν «τηρούν τα προβλεπόμενα στάνταρ».
Είναι απορίας άξιο τι θα έλεγαν αν στο δημοψήφισμα για τα Σκόπια το «ΝΑΙ» το στήριζε μία μη δυτική χώρα πχ η Ρωσία, καθώς η ανάμειξη στα εσωτερικά του κρατιδίου είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής και προκλητική.
Η παρέλαση Δυτικών αξιωματούχων για να στηρίξουν τον Ζάεφ, συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στα εσωτερικά του κράτους,μάλιστα η ρητορική που χρησιμοποιούν μοιάζει πολύ περισσότερο με απειλή προς το «ΟΧΙ» παρά με στήριξη προς το «ΝΑΙ».
Επίσης από τα λεγόμενά τους καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν υπολογίζουν καθόλου την ελληνική Βουλή, καθώς συνδέουν άμεσα το δημοψήφισμα των Σκοπίων με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς καμία αναφορά στην κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα.
Ο Μάθιου Νίμιτς απείλησε τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν ΝΑΙ γιατί θα «αλλάξει η κυβέρνηση» στην Ελλάδα (με λίγα λόγια ψηφίστε όσο είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία που τα δίνουν όλα), ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο μέλλον μπορεί να μην θέλουν τη χώρα σας»
Η Ευρωπαία επίτροπος Εξωτερικών Φεντερικά Μονγκερίνι σε ένα πιο δραματικό τόνο δήλωσε πως «Αυτές δεν είναι εκλογές ούτε οτιδήποτε σχετίζεται με την πολιτική. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι την 1η Οκτωβρίου έχετε κάνει μια επιλογή για το μέλλον σας, δηλαδή έχετε αποφασίσει για το μέλλον των παιδιών σας»
Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν «Εάν χάσετε αυτή την ευκαιρία, είμαι πολύ σίγουρος ότι η πόρτα της ΕΕ θα κλείσει για δεκαετίες αν όχι για πάντα. Κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός στην πολιτική, αλλά στο άμεσο μέλλον,η πόρτα θα κλείσει και αυτό θα είναι επιζήμιο για τους πολίτες της χώρας»
Μάλιστα, θέση δεν παρέλειψαν να πάρουν και οι γνωστοί «οίκοι αξιολόγησης» με την Standard&Poors να απειλεί ευθέως με κρίση τα Σκόπια σε περίπτωση που ψηφίσουν «ΟΧΙ» ενώ δεν παρέλειψε να καθησυχάσει πως οι οικονομικές πολιτικές του Ζόραν Ζάεφ δεν αύξησαν το χρέος.
Εκτός βέβαια από τους δυτικούς αξιωματούχους ρόλο στο κλίμα τρομοκρατίας παίζουν και οι Αλβανοί, οι οποίοι επαναφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποσχιστικά αιτήματα.
Επίσης διαλύουν και κάθε αμφιβολία ότι η ταπεινωτική για την Ελλάδα συμφωνία-εξπρές έγινε με αντιρωσικές βλέψεις, καθώς φιλοαλβανικά πρακτορεία ειδήσεων διαδίδουν ότι 6.000(!) Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται για σαμποτάζ στα Σκόπια, κάτι που φυσικά διαψεύδει η Ρωσική πρεσβεία αλλά και η…κοινή λογική.
Όπως γίνεται αντιληπτό όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα δημοψήφισμα-παρωδία πολύ πιο χαμηλά από τα «δημοκρατικά στάνταρ» της Δύσης.