Στην Πειραιώς λένε ότι το σήμα της ΝΔ σηματοδοτεί την αρμονική σύζευξη ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον – Αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και στην ανάγκη ανανέωσης και ανοιγμάτων σε άλλους χώρους από τον Μητσοτάκη
Επτά τρίγωνα των οποίων οι γωνίες επιχειρούν να σηματοδοτήσουν την αρμονική σύζευξη ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς παράταξης στη χώρα μας απαρτίζουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας που αποκάλυψε ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 44η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 4 Οκτωβρίου 1974.
«Το νέο σήμα συμβολίζει όλα όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Μια Νέα Δημοκρατία ανοιχτή στην κοινωνία και τις νέες ιδέες με στόχο να ξαναπλησιάσουν οι νέοι την πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στη ομιλία του που ήταν διανθισμένη με πολλές αναφορές στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Εξηγώντας το σχεδιαστικό κομμάτι επεσήμανε ότι το σήμα εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα του το παραδοσιακό μονόγραμμα της ΝΔ. Και συγκεκριμένα το «Ν» της διαρκούς νεότητας και το «Δ» που αναφέρεται στη σημασία που αποδίδει η παράταξη στη Δημοκρατία. Ανάμεσα στα δύο γράμματα, ωστόσο, κάνει την επανεμφάνισή του ο πυρσός που δέσποζε στο παραδοσιακό σήμα κατατεθέν του κόμματος όπως είχε καθιερωθεί το 1974 και αντικαταστάθηκε το 2011.
Ο πυρσός στη νέα πιο αφαιρετική μορφή που έχει, όπως λένε από την Πειραιώς, συμβολίζει τον συνδυασμό της παράδοσης και της ανανέωσης. «Με αυτό το σήμα υπογραμμίζεται η ανάγκη προσαρμογής σε ένα περιβάλλον ελεύθερο και ευμετάβλητο όσο και ο κόσμος», λένε γαλάζιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρούν θετικό γεγονός τις συζητήσεις που προκλήθηκαν κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την παρουσίασή του στη γενέθλια εκδήλωση.
«Το γεγονός ότι συζητήθηκε τόσο πολύ, δείχνει από μόνο του ότι μάλλον κάτι έγινε σωστά», υποστηρίζουν πηγές της Πειραιώς. «Και προφανώς δεν ενοχλεί το χιούμορ, κάθε άλλο», σημειώνουν. Εκείνο στο οποίο δίνουν οι ίδιοι ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το καινούργιο σήμα «είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο και, ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες».
«Είναι το σήμα ότι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ότι ανανεώνεται χωρίς όμως να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξίες της. Η Ν.Δ. ενώνει. Ενώνει ιδέες και πρόσωπα. Και αυτό αντικατοπτρίζεται συνολικά στη νέα ταυτότητα του κόμματος».
Ο Καραμανλής και οι διαχωριστικές γραμμές
Επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, επικαλέστηκε σχετική αναφορά του Κωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία: «Η Νέα Δημοκρατία θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Ή αναφορά αυτή, τόνισε, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».
Η χώρα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, «χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση που θα κάνει ξανά όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Όχι άλλα ψέματα. Η Ελλάδα θέλει σχέδιο αλήθειας. Και παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν λόγω της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ μπορεί να πετύχει ενεργοποιώντας ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα».
Όπως στις προθέσεις του είναι να συγκροτήσει «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», με ένα αποφασισμένο υπουργικό σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που καθηλώνει σήμερα την πρόοδο της χώρας». Και συμπλήρωσε: «Μία τέτοια τιτάνια προσπάθεια, απαιτεί εθνική συμπόρευση. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους».
«Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι. Και μας πήγαν πολύ πίσω για να μένουμε ακίνητοι. Όλοι μαζί. Γιατί μαζί μπορούμε», είπε χειροκροτούμενος από το ακροατήριο στο οποίο αντιπροσωπεύονταν όλες οι γενιές του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ.
Ανανέωση μέσα από το Μητρώο Στελεχών
Η ανανέωση γίνεται πράξη κάθε μέρα στη Νέα Δημοκρατία και σε επίπεδο προσώπων, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκθειάζοντας την καινοτομία που συνιστά το Μητρώο Στελεχών που καθιερώθηκε επί της αρχηγίας του, με στόχο με προσελκυσθούν πρόσωπα εκτός πολιτικής.
«Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια -που σε πολλούς φάνηκε περίεργη- είχε τονιστεί ότι το οξυγόνο για την πολιτική είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και η ανάδειξη των καταλληλότερων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε.
Δύο χρόνια μετά, συμπλήρωσε, σε αυτή την πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αξιολογήθηκαν σε σχέση με τις δυνατότητές τους να αποτελέσουν τα νέα πολιτικά στελέχη. Είναι άνθρωποι που δεν ανήκαν στον κομματικό μηχανισμό. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την ενεργό πολιτική. Άνθρωποι που ωστόσο εμπνέονται από το κοινό όραμα και αποφάσισαν να συμπορευτούν με τη ΝΔ.
Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι πρώτοι 150 που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου και ήταν παρόντες στη γενέθλια εκδήλωση για να γίνει «όσμωση» με τα παλαιότερα στελέχη. Πολλοί από αυτούς, άλλωστε, θα συμμετέχουν και στα εθνικά ψηφοδέλτια που θα καταρτίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και θα δώσουν τη μάχη του σταυρού για την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή.
Ποιος είναι ο σχεδιαστής του νέου λογότυπου
Σχεδιαστής του νέου λογοτύπου της ΝΔ είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης, ο Φανούρης Μωραΐτης. Επέλεξε μια μοντέρνα αφαιρετική προσέγγιση στα όρια της op-art (οπτικής ψευδαίσθησης), παίζοντας με το σχήμα του τριγώνου σε διάφορες εκδοχές και στην εθνική διχρωμία του μπλε-άσπρου. Το τρίγωνο εξ ορισμού συμβολίζει ταυτόχρονα τη σταθερότητα αλλά και τη διαρκή, δυναμική αναζήτηση της ισορροπίας.
«Το καινούργιο λογότυπό μας είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και ταυτόχρονα τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξηγώντας εμμέσως ποια ήταν η προσδοκία και οι αντίστοιχες οδηγίες που δόθηκαν στον Φανούρη Μωραΐτη, αλλά και γιατί εγκρίθηκε η πρότασή του. Έστω και εάν οι αντιδράσεις στα social media μαρτυρούν ανάμικτα συναισθήματα για το καινούργιο έμβλημα, κάτι όμως που συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σήματος-σφραγίδας σε οποιονδήποτε πολιτικό φορέα.
Δείτε επίσης