Κατάργηση της αλλαγής της ώρας ζητούν στην πλειονότητά τους οι Αυστριακοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Στην συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 78%, οι Αυστριακοί ζητούν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα, όπως διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε ποσοστό 51% οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας, που υποστηρίζεται και από την αυστριακή κυβέρνηση, ενώ σε ποσοστό 27% εμφανίζονται να προτιμούν να υπάρχει μόνιμα η χειμερινή ώρα.
Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως οι άνδρες, σε ποσοστό 58% προτιμούν μόνιμη τη θερινή ώρα, έναντι 45% των γυναικών, γεγονός που εξηγείται από τους ερευνητές της κοινής γνώμης, με την ανάγκη των ανδρών που έχουν πλήρες ωράριο εργασίας, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια στο φως της ημέρας.
Η επιθυμία για μόνιμη τη χειμερινή ώρα καταγράφεται στην πλειονότητα στις γενιές άνω των 50 ετών, ενώ η διατήρηση της αλλαγής της ώρας υποστηρίζεται σε ποσοστό 34% από τις ηλικίες κάτω των 29 ετών.
Γενικά τη διατήρηση της ισχύουσας ρύθμισης για αλλαγή της ώρας, υποστηρίζουν στην Αυστρία σε ποσοστό 26 % οι γυναίκες και σε ποσοστό 17% οι άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαμόρφωση των οποίων πρέπει να συνδέεται και με την όλη συζήτηση που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την σκοπιμότητα της αλλαγής της ώρας.
Σε αντίθεση με την υποστήριξη τώρα από την πλειονότητα των Αυστριακών της κατάργησης της αλλαγής της ώρας, τον περασμένο Ιανουάριο, σε ανάλογη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, ο αυστριακός πληθυσμός στην πλειονότητα του και σε ποσοστό 61%, τάσσονταν υπέρ της διατήρησης της ισχύουσας ρύθμισης, την αλλαγή δηλαδή της ώρας δύο φορές τον χρόνο, από χειμερινή σε θερινή ώρα και αντίστροφα, ιδιαίτερα μάλιστα τα άτομα νεαρής ηλικίας. Πάνω από τα δύο τρίτα των Αυστριακών εμφανίζονταν σε εκείνη την δημοσκόπηση να μην έχουν πρόβλημα να συνηθίσουν την αλλαγή της ώρας, ενώ σε εκείνους που δήλωναν ότι έχουν πρόβλημα με την αλλαγή, ένας στους πέντε χρειάζεται μία ημέρα για την «προσαρμογή», ένας στους δύο χρειάζεται δύο έως τρεις ημέρες και ένας στους τέσσερις μία εβδομάδα.
Κατά το πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος, προ δεκαημέρου στην αυστριακή πόλη Γκρατς, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, διαπιστώθηκε πως κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα υπάρξει το νωρίτερο από το 2021, και αυτό θα συμβεί σε συνάρτηση με τον δρόμο που είχε προδιαγράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την, κατά το συντομότερο δυνατό, κατάργηση της αλλαγής της ώρας. Ένας ειδικός συντονιστής θα φροντίσει για την εξεύρεση μίας ενιαίας λύσης, που, εάν δεν γίνει δυνατή τότε όλη η διαδικασία θα επαναληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, ενώ το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστεί στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο.
Σε δημοσκόπηση μέσω διαδικτύου, που είχε διενεργήσει την περασμένη άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών ως προς την αλλαγή της ώρας, ένα ποσοστό 80% είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησής της, ωστόσο η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Από την πλευρά της, η αυστριακή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί, ήδη από τις αρχές της χρονιάς υπέρ της οριστικοποίησης της θερινής ώρας, επιχειρηματολογώντας πως δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας με την αλλαγή της ώρας, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.