Η σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και η τεράστια μείωση του ELA (στα 26,9 δις) σε συνδυασμό με τον αέρα που θα φέρει το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, αναμένεται να φέρει ακόμα μία φάση χαλάρωσης των Capital Controls!
Το κλειδί για τις χαλαρώσεις και την τελική άρση των περιορισμών είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στις τράπεζες. Όσο αυξάνεται, κάτι που μετράται με πολλούς δείκτες αλλά ως αντιπροσωπευτικότερος θεωρείται η αύξηση των καταθέσεων, τόσο θα πλησιάζουμε στην απελευθέρωση των καταθέσεων.
Η αλλαγή που αναμένεται να έρθει αφορά την αύξηση του ποσοστού που θα μπορούν να κάνουν «τραβήξουν» οι καταθέτες από το «νέο» χρήμα. Δηλαδή τις καταθέσει που προέρχονται από το εξωτερικό. Σήμερα υπάρχει περιορισμός, που επιτρέπει την ανάληψη μόνο του 50% των χρημάτων που έχουν μεταφερθεί στον τραπεζικό λογαριασμό, από τράπεζα εκτός της χώρας. σύντομα, ενδεχομένως και πριν το τέλος του έτους, να δοθεί η δυνατότητα ανάληψης του 100% των κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό. Η τελευταία ελάφρυνση στους περιορισμούς, έγινε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Σημαντικό βήμα χαλάρωσης θεωρείται η πρόθεση για απελευθέρωση της δημιουργίας νέων λογαριασμών. Σήμερα, απαγορεύεται ρητώς η δημιουργία νέου λογαριασμού είτε όψεως, είτε ταμιευτήριου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για φοιτητές ή μισθοδοσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Capital.gr, αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία και στις επιχειρήσεις, ειδικά τις εισαγωγικές, που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση από την επιβολή τους το καλοκαίρι του 2015.
Από τότε έχει διανυθεί πολύς δρόμος, τόσο από τις τράπεζες, όσο και για την ελληνική Οικονομία γενικότερα και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι έχει φτάσει ο καιρός για ένα ακόμα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Τώρα, το όριο που έχουν οι εισαγωγείς για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, εξαρτάται από τον τζίρο που έχει η κάθε επιχείρηση. Ο περιορισμός, είναι ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του. Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, προβλέπει την αύξηση των ετών από όπου θα βγαίνει αυτό το όριο, ώστε ανάλογα τον κύκλο εργασιών, η κάθε επιχείρηση να μπορεί να αυξήσει το ποσό.