Ο αρχιτέκτονας του χάους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει στο τραπέζι τον εκβιασμό του κουρέματος με παράλληλο Grexit – Την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη έδειξε για άλλη μια φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο ARD, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους για όσο τουλάχιστον η Ελλάδα είναι στο ευρώ.
Κι ενώ ο πήχης των απαιτήσεων των δανειστών συνεχώς ανεβαίνει, την νέα της πρόταση καταθέτει σήμερα (09/02) στο Euro Working Group η ελληνική κυβέρνηση ελπίζοντας σε ένα γεφύρωμα των διαφορών, προσπάθεια που μοιάζει καταδικασμένη με βάση τις πολλαπλάσιες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Με το… πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή του Grexit πιο ισχυρή από ποτέ, με μια φωνή ΔΝΤ και δανειστές απαιτούν να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των σκληρών μεταρρυθμίσεων που ζητά το Ταμείο, χωρίς καμιά δέσμευση για ουσιαστική μείωση χρέους.
Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε χθες και ο κ. Σόιμπλε στο ARD, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, ειδάλλως «δεν θα μπορέσει να μείνει στην Ευρωζώνη», αφού όπως παρατήρησε, θα επρόκειτο για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Σημείωσε ότι δυνατότητα κουρέματος υπάρχει, μόνο εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη.
«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», ανέφερε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ», διευκρίνισε.
«Η πίεση στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.
Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα
Το τέλος του προγράμματος θα σηματοδοτούσε η απόσυρση του ΔΝΤ καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, δήλωσε πως η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει την συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποσύρει την υποστήριξη του.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», επεσήμανε. «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη του προγράμματος θα χαθεί», είπε και συμπλήρωσε: «Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση».
Λαγκάρντ: Αμφισβητεί τα στοιχεία των Ελλήνων
Για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί.
«Στις ελληνικές Αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.
Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».
«Προσπαθήσαμε στις δύο εκθέσεις, με απόλυτη ειλικρίνεια, να είμαστε αυτοί που θα πούμε την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα. Δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…».
Απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», τόνισε εμφατικά. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.
Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς
Μια τελική πρόταση για τα μέτρα μετά το 2018, θα παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στο Euro Working Group (EWG) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τη νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο, έως τα επίπεδα των 7.200 αλλά όχι δραστικό «κούρεμα» στο ύψος των 6.000 ευρώ, από τα 8.636 έως 9.550 ευρώ, που είναι σήμερα.
Σε ότι αφορά στους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικά αντί 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα, 3% του ΑΕΠ για 5 έτη, έως το 2023 δηλαδή.
Επίσης περιγράφει το νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Πρόκειται για τον διευρυμένο «κόφτη», ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα όπως περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν. Ο τελευταίος θα μπαίνει σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Τέλος, η πρόταση περιλαμβάνει τον «αντίστροφο κόφτη», με την υπεραπόδοση από τα έσοδα να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες.