Για πρώτη φορά στην ιστορία της νεώτερης Ρωσίας ο ΥΠΑΜ Σ.Σόιγκου δήλωσε ότι πλέον η ρωσική ομοσπονδία καλύπτεται 100% με σύστημα επιτήρησης του εναέριου χώρου ενώ σε μια απόφαση που σοκάρει γιατί σηματοδοτεί πολλά, ανακοίνωσε τον σχηματισμό του νέου τεθωρακισμένου συντάγματος στην περιοχή της Μόσχας που θα αποτελεί το συνεχιστή του ένδοξου από τον Β’ΠΠ σχηματισμού της 1ης Στρατιάς Αρμάτων της Φρουράς (Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος).
Το σύνταγμα έλαβε τη σημαία του και τον τίτλο καθώς και τα νέα άρματα που είναι τα εκσυγχρονισμένα T-72B-3 όπως και μονάδες διαβιβάσεων, αεράμυνας και μηχανικού.
Ως Ανατολικό Μέτωπο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφεται το σύνολο των πολεμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Άξονα κατά τα έτη 1941 έως 1945, στο πλαίσιο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.
Αποτελεί το σπουδαιότερο πολεμικό γεγονός της σοβιετικής ιστορίας και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας.
Στη ρωσική ιστοριογραφία αναφέρεται συνήθως ως Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος (ρωσικά: Великая Отечественная война) – ο εν λόγω όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα Πράβντα την επομένη της γερμανικής εισβολής, σε ένα άρθρο που καλούσε τους σοβιετικούς πολίτες να επαναλάβουν το θρίαμβο του Πατριωτικού Πολέμου (η νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας επί του Ναπολέοντα).
Θέατρο επιχειρήσεων του Ανατολικού μετώπου ήταν κυρίως τα σοβιετικά και προς το τέλος τα κεντροευρωπαϊκά εδάφη. Το ανθρώπινο κόστος του υπήρξε τεράστιο, αφού το Ανατολικό Μέτωπο ήταν το κύριο θέατρο του πολέμου συνολικά (πάνω από το 70% των πολεμικών εχθροπραξιών του Β΄ Π.Π.).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Υπουργό μέσα στο 2017 θα έχουν εγκατασταθεί 3 νέα ραντάρ νέας γενιάς αντιβαλλιστικού ρόλου τύπου «Voronezh» σε Orsk, Barnaul και Yeniseisk ενώ ακόμα 3 ραντάρ του τύπου εκσυγχρονίστηκαν ριζικά στις θέσεις Baranovichi, Murmansk και Pechora.
Έτσι το σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας στην Ρωσία θα είναι πλήρως καλυμμένο και θα ανιχνεύονται στόχοι σε αποστάσεις μέχρι και τα 10.000 χλμ με το ραντάρ διάταξης φάσης σταθερής βάσης με ισχύ εκπομπής στα 0,77Mw στην συχνότητα 150-200Mhz ενώ συνολικά έχουν παραγγελθεί 9 ραντάρ.
Οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν και ένα ριζικά ανανεωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπορεί να επιχειρεί σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο.
Την σχεδίαση έκανε η Instrument-United Corporation (OPK) και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή το 2017.
Το σύστημα για το οποίο δεν αναφέρθηκε περισσότερα στοιχεία όπως δηλώνουν οι Ρώσοι ,ουσιαστικά θα τυφλώνει κάθε ηλεκτρονική εκπομπή στο πεδίο της μάχης και οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία.
Οι Ρωσικές εταιρείες ολοκλήρωσαν και την ανάπτυξη του νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου με το όνομα «Stole» που θα καλύψει τις ανάγκες του ρωσικού στρατού με τη αυτοκινούμενη έκδοση του.
Το σύστημα θα έχει το χαρακτηριστικό να διασυνδέει κάθε σύστημα για καταστολή κάθε εκπομπής είτε ραντάρ είτε επικοινωνιών είτε ελέγχου όπλων και drones.
Τα ρομποτικά συστήματα μάχης Soratnik και Nerehta έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε τακτική άσκηση στο Αλαμπίνο κοντά στη Μόσχα παρουσία του αρχηγού του στρατού, Αντιστράτηγου Ολεγκ Σαλιουκόβ.
Η άσκηση δεν προέβλεπε μόνο την καλή λειτουργία τους αλλά και την βολής των όπλων και διαλειτουργικότητα με τα στρατεύματα και πιο συγκεκριμένα με διμοιρία πεζικού που υποβοηθήθηκε από τα εν λόγω συστήματα.
Οι δηλώσεις μετά από την άσκηση ήταν θετικές ενώ κάποια ερωτηματικά εστάλησαν στα βιομηχανίες για περεταίρω βελτίωση.
Το ερπυστιοφόρο Nerehta παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο και μπορεί να φέρει διάφορα φορτία μάχης ενώ μπορεί να λαμβάνει δεδομένα και από εναέριες πλατφόρμες.