Εαν ισχύει η πληροφορία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Spirto θα προκληθεί τεκτονικός σεισμός στα αθηναικά σαλόνια. Και φυσικά αναφερόμαστε στο τέλος της σχέσης Κοντομηνά-Σπυροπούλου που αποκαλύπτει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.
Μάλιστα η εφημερίδα εμφανίζει την Σπυροπούλου με νεαρό ο οποίος καλλιεργεί γεννειάδα. Ο δυναμικός νεαρός προκαλεί δονήσεις κοινωνικής κριτικής για την γενναιότητά του να κατακτήσει την Κωνσταντίνα χωρίς καν να διαθέτει ούτε κανάλι.
Πρόκειται για τον επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Γιάννη Μυγδαλά από την θεσσαλονίκη ο οποίος είναι φίλος και συνεταίρος του Αντώνη Κανάκη. Μάλιστα, μαζί με τον Αντώνη Κανάκη έχουν το beach bar Mόλος, ενώ είναι και συνιδιοκτήτης του club Markiz στο Λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Ο Μυγδαλάς που απαλλοτρίωσε την Σπυροπούλου από τον Κοντομηνά ήταν πρώην της Ηλιάκη. Χαμός.
Μιλάμε για ραγδαίες εξελίξεις καθώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ετοιμάζεται να δώσει 4 μερακλίδικες άδειες και η μία εξ αυτών φημολογείται ότι προορίζεται για τον Κοντομηνά. Σημειώνουμε ότι ο επιχειρηματίας διώκεται για την περίφημη υπόθεση του ΤΤ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ “την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη για 40 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους γνωστούς επιχειρηματίες, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στην 1000 σελίδων πρότασή της η εσαγγελέας αναφέρεται στον πρώην επικεφαλής του ΤΤ ‘Αγγελο Φιλιππίδη, σε πρώην στελέχη της Τράπεζας και στους επιχειρηματίες Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Περικλή Λίβα, Δημήτρη Μπακατσέλο, Βίκτωρα Ρέστη, Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, στους οποίους καταλογίζει σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, χρήματα που πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα κάποιες από τις πράξεις που τους καταλογίζει η εισαγγελέας Εφετών τιμωρούνται ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Συγκεκριμένα στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται σχετικά με την ζημιά της τράπεζας:
Η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των87.699.000 ευρώ.
Η Εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι:
Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων» υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς που παρέλαβαν την δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο κ. Φιλιππίδης και ο κ.Κοντομηνάς.
Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη οι:
Δημήτριος Γ. Κοντομηνάς για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ ξακολούθηση.
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Περικλής Δ.Λίβας, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Radomir Μ. Zivanic και Δημήτρης Α. Μπακατσέλος για την πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
Βίκτωρας Στ. Ρέστης , και Γεώργιος Κ. Δασκαλάκης, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
Κυριάκος Ν. Γριβέας και Αναστασία Κ. Βάτσικα για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Παναγιώτης Ευ. Ευθυμίου του και Ευάγγελος Α. Αποστολάτος για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Αγγελος Ι. Φιλιππίδης για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
Εάν ο Κοντομηνάς διώκετα για κακούργημα θα είναι δύσκολο για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να του δώσει μια από τις 4 άδειες της Βόρειας Κορέας των Βαλκανίων.