Ρωμη: Στο φως πολυτελείς οικίες κάτω από τον πρώτο καθεδρικό ναό του κόσμου
Ανακάλυψη πολιτιστικού θησαυρού κάτω από τον πρώτο καθεδρικό ναό του κόσμου Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πολυτελείς ρωμαϊκές οικίες και στρατώνες κάτω από τον ναό του Αγίου Ιωάννη Λατερανού στη Ρώμη, που είναι γνωστός ως ο πρώτος καθεδρικός ναός του κόσμου.
Σύμφωνα με την «Telegraph», οι αρχαιολόγοι είχαν εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας στη διάθεσή τους. Χρησιμοποίησαν λέιζερ και τα εργαλεία τους για να εξερευνήσουν σε 10 μέτρα βάθος, κάτω από αυτόν τον καθεδρικό ναό, μέσα από πολυάριθμους μικροσκοπικούς θαλάμους και άξονες.
Ο συγκεκριμένος ναός που βρίσκεται σε αυτή τη θέση στη Ρώμη, χτίστηκε τον 17ο αιώνα, ωστόσο βρίσκεται πάνω από έναν άλλο ναό, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ο οποίος χτίστηκε από τον μεγάλο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, όταν διακήρυξε ότι ο Χριστιανισμός έπρεπε να είναι η μόνη πραγματική θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γύρω στα 312 π.Χ.
Η βασιλική του 4ου αιώνα μ.Χ. κατασκευάστηκε πάνω από τα ρωμαϊκά στρατόπεδα, τα οποία με τη σειρά τους είχαν χτιστεί πάνω από τις εκπληκτικές ρωμαϊκές βίλες που είχαν φιλοτεχνηθεί με πολύχρωμες τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες σήμερα έχουν διασωθεί.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο των τοιχογραφιών περιλαμβάνει σκηνές που απεικονίζουν το κυνήγι στρουθοκαμήλου, κάτι που κανονικά αποτελούσε πρακτική μάχης μέσα στο Κολοσσαίο –όπου οι μονομάχοι δεν πολεμούσαν μόνο μεταξύ τους αλλά επιδίδονταν σε κυνήγι θηραμάτων, μεταξύ των οποίων και τα γιγάντια αυτά πτηνά.
Ένα από τα πτηνά που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες, το οποίο δεν είχε πολλή τύχη -χάνοντας το κεφάλι του, πιστεύεται ότι μπορεί να είναι μια χιουμοριστική απεικόνιση του αυτοκράτορα Κομμόδου, ο οποίος είχε μάλλον μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και φέρεται να είναι γνωστός για το κυνήγι ζώων μέσα στο Κολοσσαίο.
Συζητώντας την εξερεύνηση των ρωμαϊκών στρατώνων και οικιών κάτω από τον καθεδρικό ναό της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (Basilica di San Giovanni in Laterano), ο Καθηγητής Ίαν Χέινς του The Lateran Project περιγράφει πόσο δύσκολη ήταν η περιήγηση μέσα από τα πολλά στενά και σκοτεινά περάσματα.
«Ορισμένες από τις περιοχές που διερευνήσαμε ήταν πολύ δύσκολες στην πρόσβαση – σκοτεινά περάσματα όπου έπρεπε να δουλεύουμε έρποντας. Η χρήση των σαρωτών λέιζερ σε τόσο στενά περάσματα ήταν πολύπλοκη. Σε ορισμένα σημεία, ήταν απαραίτητο να αντικαθιστούμε τις ομάδες κάθε μισή ώρα, γιατί οι συνθήκες ήταν αποπνικτικές».
Οι στρατώνες που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον καθεδρικό ναό ήταν γνωστοί ως «Νέο Φρούριο» ή «Κάστρα Νόβα», ήταν εξαιρετικά μεγάλοι και στέγαζαν τους εκατοντάδες Ρωμαίους στρατιώτες αλλά και τα άλογά τους. Η αρχαιολογική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανακάλυψη του πολιτιστικού θησαυρού κάτω από τον πρώτο καθεδρικό ναό του κόσμου δημιούργησε επίσης 3D ψηφιακές απεικονίσεις με το πώς μπορεί να ήταν η ζωή στη ρωμαϊκή εποχή. Τα μέλη της ομάδας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι έχουν απομείνει πολλά για να ανακαλύψουν ακόμα σε αυτόν τον αρχαίο χώρο