12/05,2018 - ΜΟΥΣΙΚΗ   

45 χρόνια… φιγούρα, επιτυχίες και αποτυχίες

Από το 1974 με τη Μαρινέλλα και το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 43 φορές!

Φέτος, όπως και το 2016, η χώρα μας δεν θα βρεθεί στον τελικό καθώς η συμμετοχή μας αποκλείστηκε στον πρώτο ημιτελικό.

Το 2016 με τους «Αργκο» και το «Utopian Land» και φέτος με τη Γιάννα Τερζή (κόρη του Πασχάλη Τερζή) και το «Ονειρό μου» που έκανε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, λίγο… υποτονική κυρίως σκηνοθετικά, με ένα ωραίο κομμάτι με ελληνικούς στίχους. Μια διαφορετική πρόταση που όπως φαίνεται δεν πέρασε στο κοινό της Eurovision, όπου παίζουν ρόλο πολλά δεδομένα και όχι μόνο η μουσική, οι στίχοι, η εμφάνιση…

Κι άλλες φορές πάντως η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στη Eurovision σε περιόδους που ακόμα δεν είχαν καθιερωθεί οι ημιτελικοί.

Το 1975 η χώρα μας δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, καθώς ήταν νωπά τα γεγονότα με την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους.

Επτά χρόνια μετά, το 1982 η ΕΡΤ είχε επιλέξει αρχικά το «Σαράντα πέντε κοπελιές» με τον Θέμη Αδαμαντίδη, αλλά τελικά απέσυρε τη συμμετοχή της καθώς φαίνεται ότι το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν και στον διαγωνισμό συμμετέχουν μόνο πρωτότυπα κομμάτια και όχι διασκευές.

Η χώρα μας πλήρωσε γι’ αυτό πρόστιμο, μετείχε την επόμενη χρονιά, αλλά το 1984 η ΕΡΤ αποφάσισε ότι η Eurovision είναι διοργάνωση… χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.

Το 1986 η δημόσια τηλεόραση είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή και μάλιστα σύμφωνα με την κλήρωση θα εμφανιζόταν στη 17η θέση (φαίνεται να είχε επιλεγεί το «Βάγκον Λι» με την Πωλίνα), αλλά αποφάσισε και πάλι να αποσυρθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι ο διαγωνισμός θα γινόταν Μεγάλο Σάββατο!

Το 1999 η EBU απέκλεισε την ΕΡΤ από τη συμμετοχή της στη Eurovision με βάση τις χαμηλές βαθμολογίες της τελευταίας πενταετίας, όπως ήταν τότε το σύστημα καθώς αποκλείονταν κάποιες χώρες ώστε να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών. Η επίσημη δικαιολογία για τη μη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό το 2000 ήταν η… έλλειψη χρημάτων.

Μέχρι και το 1999 η χώρα μας είχε βρεθεί μόλις δύο φορές στην πεντάδα, το 1977 με το «Μάθημα σολφέζ» με Πασχάλη, Μπέσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη (5η θέση, 92 βαθμοί) και το 1992 με την Κλεοπάτρα και το «Ολου του κόσμου η ελπίδα» (5η θέση, 94 βαθμοί).

1974. Μαρινέλλα, «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» 2001. Antique, «Die for you» 2004. Σάκης Ρουβάς, «Shake It»

1974. Μαρινέλλα, «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» 2001. Antique, «Die for you» 2004. Σάκης Ρουβάς, «Shake It» 1974. Μαρινέλλα, «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» 2001. Antique, «Die for you» 2004. Σάκης Ρουβάς, «Shake It» |

Στα τέλη της δεκαετία του ’90 η Eurovision στην Ελλάδα δεν είχε και ιδιαίτερα μεγάλη τηλεθέαση.

Ολα όμως αλλάζουν το 2001 με τους «Antique» (Ελενα Παπαρίζου, Νίκος Παναγιωτίδης) να τραγουδούν «Die for you» και να παίρνουν την τρίτη θέση με 147 βαθμούς.

Η τηλεθέαση αρχίζει να χτυπάει «κόκκινο», κάποιοι στην ΕΡΤ συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για εμπορικό προϊόν (το πιο επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν με πάνω από 120 εκατ. τηλεθεατές) που μπορεί να αποφέρει και χρήματα και κάποια στιγμή… ξέφυγαν τελείως. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε στα… επιτεύγματά της (!) στη Βουλή την πρωτιά της εξαιρετικής Ελενας Παπαρίζου το 2005 με το «My number one» (230 βαθμοί)!

H Eurovision έρχεται στην Αθήνα (2006), στήνονται φιέστες, η Αννα Βίσση που μας εκπροσωπεί παίρνει την ένατη θέση με το «Everything» (128 βαθμοί).

Το βραβείο ήταν να παραδώσει ο τότε υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την ΕΡΤ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος όμως την ώρα της απονομής… εξαφανίστηκε αφήνοντας τον παρουσιαστή της βραδιάς Σάκη Ρουβά να φωνάζει από μικροφώνου «Μίστερ Ρουσόπουλος;… Μίστερ Ρουσόπουλος;…».

Ο υπουργός φοβήθηκε τις φωτογραφίες με τα τέρατα εκ Φινλανδίας, τους «Lordi» που κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Hard Rock Hallelujah» (292 βαθμοί), προτίμησε να μην εμφανιστεί, προφανώς σκεπτόμενος ότι μια τέτοια φωτογραφία θα τον… στοίχειωνε για πάντα.

Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σπεύδει στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί την Ελενα Παπαρίζου, που μόλις έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2005 με το «Υου are my number one»

Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σπεύδει στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί την Ελενα Παπαρίζου, που μόλις έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2005 με το «Υου are my number one» |

Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σπεύδει στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί την Ελενα Παπαρίζου, που μόλις έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2005 με το «Υου are my number one»

Εκείνη τη χρονιά φαίνεται να δαπανήθηκαν συνολικά περί τα 12,5 εκατ. ευρώ, με τα στελέχη της ΕΡΤ και άλλους ιθύνοντες να υποστηρίζουν ότι για κάθε ευρώ που ξόδευαν εισέπρατταν δύο!

Η γερμανική Eurovision στο Ντίσελντορφ το 2011 κόστισε περί τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ρωσία το 2009 ξόδεψε για τη διοργάνωση 42 εκατ. δολάρια.

Από τους «Antique» μέχρι και το 2015 η Ελλάδα ανήκε στο κλαμπ των πιο επιτυχημένων χωρών της Eurovision. Εως το 2011 τερμάτιζε πάντα στην πρώτη 10άδα έχοντας καταλάβει και την τρίτη θέση όχι μόνο με τους «Antique» αλλά και με τον Σάκη Ρουβά και το «Shake it» (252 βαθμοί) το 2004 στην Τουρκία και με την Καλομοίρα και το «Secret combination» (218 βαθμοί) στο Βελιγράδι.

Η Ελλάδα μαζί με τις Ρωσία, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία, ανήκε στις χώρες που ποτέ δεν είχαν αποκλειστεί, από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004. Κάτι που έσπασε το 2016 και επαναλήφθηκε φέτος.

Ετσι, στον αποψινό τελικό (ΕΡΤ 1, 22.00) η κατανάλωση σε… σουβλάκια, πίτσες και μπίρες αναμένεται να είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες φορές αφού δεν θα έχουμε δική μας εκπροσώπηση.

Θα έχουμε πάντως να δούμε τη συμμετοχή της Κύπρου με την εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα και το «Fuego» που εξασφάλισε θέση στον τελικό από τον πρώτο ημιτελικό. Καλή επιτυχία και, γιατί όχι, του χρόνου ραντεβού στην Κύπρο…

Σχόλια

σχόλια