ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ‘ Τάλγκο ‘
Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι Ελληνό- Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων στην μητρική του γλώσσα, τα Ελληνικά, αλλά και τα Γαλλικά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1943. Σπούδασε στην ανώτερη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Είναι εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα Le Monde και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με την γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα. Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ασχοληθεί επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Η τεχνοτροπία του προσφέρει στον αναγνώστη μια οικεία και προσωπική προοπτική των ιστοριών του. Έχει σκηνοθετήσει τέλος την ταινία μικρού μήκους ‘’Είμαι κουρασμένος’’, βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού κέντρου κινηματογράφου(1982), τις τηλεταινίες ‘’Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση’’(1984) και ‘’Το τραπέζι’’(1989) και τη μεγάλου μήκους ‘’Αθηναίοι’’. Η συγγραφή των περισσότερων μυθιστορημάτων του στα γαλλικά αλλά και η γενικότερη συμμετοχή του στα γαλλικά γράμματα ώθησαν τους Γάλλους να τον θεωρούν γαλλόφωνο συγγραφέα και να τον έχουν συμπεριλάβει, μαζί με τους άλλους Έλληνες συγγραφείς που επίσης έχουν γράψει στα γαλλικά, στοΛεξικό Γάλλων Συγγραφέων που κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια στη Γαλλία.
Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του Τάλγκο μας αφηγείται την ιστορία του Γρηγόρη και της Ελένης και τον ξαφνικό έρωτα που γεννιέται μεταξύ τους. Η Ελένη μία όμορφη και γοητευτική γυναίκα, με έναν άντρα στήριγμα κοντά της, τον Κώστα, και με ένα γιο στην εφηβεία, ζει μία αδιατάρακτη αστική ζωή με το όνειρο να επανέλθει στο χορό ως δασκάλα. Ο Γρηγόρης είναι ένας οικονομολόγος, πετυχημένο στέλεχος της ΕΟΚ, που ζει μόνιμα στο Παρίσι με την οικογένεια του, νοσταλγώντας την Ελλάδα, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Όλα θα ξεκινήσουν με μία τυχαία συνάντηση στο σπίτι της φίλης τους, Μάγδας. Η Ελένη δεν είναι πλέον ερωτευμένη με τον σύζυγό της και εντοπίζει στα μάτια του Γρηγόρη τη μαγεία που έλειπε από την ζωή της και αναζητούσε ως λύτρωση. Με τον καιρό ο φλογερός έρωτας μετατρέπεται σε βαθύ συναίσθημα το οποίο τους συναρπάζει απειλώντας τις μέχρι τότε ήσυχες ζωές τους. Η ιστορία τους συνεχίζεται στην Βαρκελώνη όπου οι δυο τους θα ζήσουν για λίγες μέρες τον απόλυτο έρωτα. Όμως παρόλο που η αγάπη τους φαίνεται να έχει γερά θεμέλια, η συνέχεια του ονείρου αλλάζει. Ένα αναπάντεχο γράμμα από τον Γρηγόρη θα είναι αυτό το οποίο θα δώσει τέλος στο παραμύθι τους. Οι δύο εραστές θα χωρίσουν και ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο επιστρέφοντας στις καθημερινότητα του. Έτσι το ταξίδι του έρωτα θα τελειώσει ξαφνικά όπως ακριβώς άρχισε.
Τάλγκο ονομάζεται το τρένο που ενώνει τα Παρίσι με την Βαρκελώνη, δεν σημαίνει κάτι, είναι απλώς ένα ακρωνύμιο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
”Δεν ήξερα τι θα πει πόνος. Μου ήταν ουσιαστικά άγνωστη η λέξη αυτή, την ήξερα από μακριά, όπως ξέρω τις περισσότερες λέξεις, το περίβλημά της μόνο μου ήταν γνωστό. Τώρα ξέρω καλά τον ορισμό της, μου τον έδωσες εσύ, τον έχω εδώ, σ’αυτό το συρτάρι ”
” Είχε ήδη στηθεί μέσα μου το σκηνικό του έρωτα κι έψαχνα να βρω έναν άξιο πρωταγωνιστή. Δεν θέλω να πω ότι θα ερωτευόμουν οποιονδήποτε. Έψαχνα κάποιον που να κάνει γι’αυτό το ρόλο, κάποιον που να σου μοιάζει”
”Στο συρτάρι αυτό είναι και οι φωτογραφίες που μου έστελνες, οι δικές σου, των παιδιών σου, εδώ και η μαργαρίτα που είχες βάλει σε ένα γράμμα σου, εδώ και ο βασιλικός… Όλα αυτά τα έθαψα εδώ, σ’αυτό το συρτάρι όταν πήρα το τελευταίο γράμμα σου.”
‘Θυμάσαι τι γέλια που κάναμε; Ίσως γι’αυτό να γράφω, για να επιζήσει κάτι απ’όλα αυτά, για να μην τ’αρπάξει όλα ο χρόνος. Προσπαθώ κάτι να του κλέψω, έστω μερικές στιγμές. Ότι θυμάμαι. Στο τέλος θα μας πάρει ως και τις αναμνήσεις μας. Θα είναι σαν να μην έχουμε ζήσει καν. Ίσως δε θα’πρεπε να βασίζομαι τόσο στις λέξεις…”
Το 1984, ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος μετέφερε το βιβλίο στον κινηματογράφο, με τίτλο της ταινίας ”Ξαφνικός έρωτας”
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Μπέττυ Λιβανού (στον ρόλο της Ελένης), ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση (στον ρόλο του Γρηγόρη), ο Νικήτας Τσακίρογλου (στον ρόλο του Κώστα, συζύγου της Ελένης), ηέ Σοφία Σεϊρλή (στον ρόλο της Μάγδας, φίλης της Ελένης) κ.ά. Καλλιτεχνικός διευθυντής ο Νίκος Περάκης και διευθυντής φωτογραφίας ο Γιώργος Πανουσόπουλος. Την πραγματικά υπέροχη μουσική της ταινίας έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο οποίος και απέσπασε πολλές καλές κριτικές.