Η γυναικεία χορωδία που συνδυάζει την τζαζ με την παραδοσιακή μουσική!
Amalgamation Choir: Η γυναικεία χορωδία που συνδυάζει την τζαζ με την παραδοσιακή μουσική.
Tο Amalgamation Ρroject απαρτίζεται από την ομώνυμη μπάντα και μία αμιγώς γυναικεία χορωδία (Amalgmation Choir) με έδρα την Κύπρο. Το Amalgamation Project είναι ότι επικαλείται το όνομά του: ένα αμάλγαμα, ένα χωνευτήρι μουσικής και έκφρασης με υλικά από την τζαζ και την παραδοσιακή μουσική με εστίαση στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Κάτω Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.
Στο facebook «έπεσα» επάνω σε μία ανάρτηση, στην οποία η χορωδία ερμήνευε με έναν εντελώς σωματικό, απόκοσμο και ταυτόχρονα γήϊνο τρόπο το θαυμάσιο δημοτικοφανές τραγούδι του Γιώργου Καλογήρου «Η ξενητειά του έρωτα».
‘Εμεινα έκθαμβη από το κάλλος της φωνής, της έμπνευσης, της συνήχησης και της τελετουργίας – τα δάχτυλα και οι ψίθυροι έγιναν όργανα, τα γόνατα κρουστά και οι φωνές καμπάνες. Ψυχή και ιδρύτρια του σχήματος είναι η Κύπρια μουσικός, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια και διευθύντρια χορωδίας, Βασιλική Αναστασίου.
«Σπούδασα μοντέρνο τραγούδι με υποτροφία στο London College of Music. Στο μεταπτυχιακό μου ασχολήθηκα, μεταξύ άλλων, και με την παραδοσιακή μουσική και το πώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα άλλο μουσικό πλαίσιο, που να εκφράζει το σήμερα», λέει στην «Κ». «Τότε, το 2010, για τις ανάγκες του μάστερ, είχα φτιάξει και την μπάντα μου, το Amalgamation Project, όπου είχα ούτι, ηλεκτρικό μπάσο και κρουστά, σμίγοντας τις επιρροές της τζαζ με τα παραδοσιακά ακούσματα». Επιστρέφοντας η Βασιλική Αναστασίου από την Αγγλία στην Κύπρο, έφερε μαζί και την μπάντα της, η οποία εμπλουτίστηκε και με νέϊ, ηλεκτρική κιθάρα, κρητική λύρα και παραδοσιακά κρουστά. «Σταθερός συνεργάτης μου σ’ αυτό το ταξίδι είναι ο μουσικός Ερμής Μιχαήλ», προσθέτει. Το 2014 το όλο εγχείρημα διευρύνθηκε για να αγκαλιάσει και μία χορωδία, την Amalgamation Choir.
«Το 2014 συμμετείχα ως εμψυχώτρια σε εργαστήριο φωνής στο πρώτο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στην Κύπρο, ένα σπονδυλωτό πολυήμερο δρώμενο, που διοργανώνεται από την δισκογραφική εταιρεία «Λουβάνα». Εκεί άρχισε να εδραιώνεται στο μυαλό μου η ιδέα της γυναικείας χορωδίας», παρατηρεί η κ. Αναστασίου.
«Το τραγούδι μας θεραπεύει, μας δυναμώνει και ενεργοποιεί τον συναισθηματικό μας κόσμο. Τραγουδώντας σε ένα σύνολο, προκύπτουν αβίαστα δυναμικές ανθρώπινες σχέσεις και δημιουργείται μία κοινότητα. Το ομαδικό τραγούδι εμπεριέχει στοιχεία μαγικά, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή κι αυτό το έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές».
Η χορωδία Amalgamation Choir ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και τη Μεσόγειο εν γένει αλλά και πρωτότυπες παραδοσιακότροπες συνθέσεις – την παραγωγή των τεσσάρων βίντεο της χορωδίας στο youtube ανέλαβε η δισκογραφική εταιρεία «Λουβάνα». Συμμετέχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις έθνικ μουσικής στην Κύπρο (τελετή έναρξης για την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, Βραβεία Νεολαίας/Λεμεσός, Συναυλία του Πάφος17 στην Πέτρα του Ρωμιού με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς κ.α.), την Ελλάδα και τη Γαλλία. ΄Ενα από τα στοιχεία της γοητείας της Amalgamation Choir είναι πως δε θυμίζει τις στερεοτυπικές σοβαροφανείς χορωδίες. «Δε θέλω να μας εγκλωβίζει η εικόνα, που είχαμε για τις χορωδίες στο σχολείο», επισημαίνει η μουσικός. «Οι κοπέλλες στέκονται όπως θέλουν και φορούν ό,τι θέλουν – έχει σημασία η ατομικότητα της καθεμιάς να δηλώνεται και με αυτόν τον τρόπο. Μέσα από τα άτομα, γινόμαστε ομάδα. Ακόμα και στις ασκήσεις που κάνουμε στην πρόβα, εγώ θέλω να αναδείξω τις διαφορετικές φωνές. Νιώθουμε πολύ ενωμένες, γιατί η καθεμιά νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός της. Οι πολύ αυστηροί κανόνες, π.χ. να στέκεσαι εντελώς ακίνητη, δυσκολεύουν τη ροή της μουσικής».
Η επιλογή των συμμετεχουσών γίνεται μέσα από τις ακροάσεις και τη συμμετοχή στις πρόβες. «Ορισμένοι μπορεί να πουν ότι μία κοπέλλα είναι φάλτσα – σε κάθε παράσταση η καθεμιά παίζει έναν ρόλο ανάλογα με τις δυνατότητές της εκείνη τη στιγμή. Πιθανώς να χρειάζομαι τη φωνή της για να δημιουργήσει τον ήχο του ανέμου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνει], εξομολογείται η διευθύντρια της χορωδίας.
Γιατί, όμως, μόνον γυναίκες; «Η γυναικεία φωνή είναι η φωνή της μητέρας, η φωνή της γης. Μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα με τις γυναίκες, υπάρχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης μεταξύ μας και η στενή σχέση μας εκφράζεται και στο τραγούδι – βάζοντας και άντρες θα είχαμε μεγαλύτερη έκταση φωνών, δε θα είχαμε ελευθερία επικοινωνίας, όμως», καταλήγει η Βασιλική Αναστασίου.
Βιογραφικά στοιχεία
Η Βασιλική Αναστασίου σπούδασε μοντέρνο τραγούδι στο London College of Music. Ίδρυσε την μπάντα Amalgamation Project, την χορωδία Amalgamation Choir, καθώς και το κέντρο μελέτης φωνής, Cyprus Voice Centre. Βραβεύτηκε πρόσφατα από το Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου με το βραβείο πολιτισμού 2016 για την δημιουργία της χορωδίας και τη δράση της. Είναι ενεργή performer και coach σε θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Εχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στην πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ “Axis of Light” (Χονγκ Κονγκ), σε εκπαιδευτικό κονσέρτο στο Κέντρο Τέχνης (Ντόχα) και στο 6ο και 7ο International River Film Festival (Πάδοβα), στα Europe House, Shepherds Bush Empire, 2012 Cambridge May Ball και Βρετανικό Μουσείο (Βρετανία) και στο 30 ISME World Conference on Music Education στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. ΄Εχει κάνει συναυλίες στην Γαλλία και φέτος παρουσιάζει την προσωπική δουλειά της σε Κύπρο και Γερμανία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Vasiliki Anastasiou, Τhe Amalgamation Project».
πηγή-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ/Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ