Εικαστικό αφιέρωμα – ‘οι τόποι ‘ του Νίκου Καζαντζάκη
Ομαδική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Ιανός
Επικεντρωμένο στα τοπία της ζωής και των συνεχών περιπλανήσεων, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσης του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, το εικαστικό αφιέρωμα, με τίτλο ”Νίκος Καζαντζάκης” .το οποίο εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Ιανός ,σήμερα.
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, και επιμέσε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου καιεπιμέλεια της Ίριδος Κρητικού, συγκεντρώνει σημαντικούς ζωγράφους και έργα, που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Εξακολουθεί έως σήμερα να συναρπάζει τη φαντασία και τον νου
Η Ίρις Κρητικού σημειώνει: «Η σπουδαία μικρογεωγραφία του Ελληνικού που αγάπησε ο Νίκος Καζαντζάκης, από τη γενέθλια Κρήτη έως το πνευματικό καταφύγιο της Αίγινας και από την καθολική Νάξο έως την προπολεμική και τη μεταπολεμική Αθήνα, το Άγιον Όρος και την Πελοπόννησο, αλλά και τα ίχνη της ευρωπαϊκής και οικουμενικής περιήγησης ενός χαλκέντερου ταξιδευτή και παγκόσμιου ανήσυχου διανοούμενου και πολιτικού στοχαστή, στη Γαλλία (Παρίσι, Αντίμπ), την Ιταλία (Ρώμη, Βατικανό, Πομπηία), την Αυστρία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Κίνα, εξακολουθεί έως σήμερα να συναρπάζει τη φαντασία και τον νου.
Τα απέριττα τοπία των κρητικών ελαιόδεντρων και οι απόκρημνοι βράχοι στις σκήτες του Αγίου Όρους, οι θαλασσινοί παφλασμοί και τα αγριοπούλια του Σαρωνικού και του Αιγαίου Πελάγους, τα χρυσά σταροχώραφα της Πελοποννήσου και η κοιμισμένη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, οι νοσταλγικές εξοχές της Αγγλίας και τα αζουρένια καλοκαίρια στα ακρωτήρια της Νοτίου Γαλλίας, οι περίκλειστοι κήποι στην Αλάμπρα, τα προσκυνήματα του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη και οι πυρακτωμένες μνήμες της τερακότας στην Πομπηία, οι ακίνητες λίμνες της Ελβετίας, τα ερημικά τοπία του Καυκάσου και οι αρχέγονες θεότητες της Κύπρου, οι ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας και οι πορσελάνινες νύχτες της Κίνας αποτέλεσαν το πολύτιμο αλφαβητάριο των αφηγήσεων ετούτης της έκθεσης.
Και εάν δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των έργων αποτελεί συγκινητική και επίμονη αναφορά στην Κρήτη, τον γενέθλιο και αυτοαναφορικό τόπο του συγγραφέα, αλλά, επίσης, βιωμένο γενέθλιο τόπο αρκετών από τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στην εξίσου επίμονη παρουσία της Αίγινας ανάμεσα στα έργα της έκθεσης.
Έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα το 1931, ο Νίκος Καζαντζάκης εγκαθίσταται στην Αίγινα, όπου και αγοράζει γη το 1935, με την επιστροφή του από την Ιαπωνία και την Κίνα. Το σπίτι, που αποπερατώθηκε στη βορειοδυτική παραθαλάσσια πλευρά του νησιού λίγο αργότερα, αποτέλεσε έκτοτε την πρώτη μόνιμή του κατοικία. Είναι το ίδιο σπίτι, όπου εκείνος, ατενίζοντας από την ανεμπόδιστη θέα τη θάλασσα και κολυμπώντας στα κρυφά βράχια από κάτω, ολοκλήρωσε την έκτη γραφή της “Οδύσσειας ”. Το ίδιο σπίτι που, έως και σήμερα, “κλείνει” νοητά τη διαδρομή – προσκύνημα στα σπίτια και τη μνήμη των ιερών τεράτων του ελληνικού πνεύματος, της γραμμής και του χρώματος που αγάπησαν εξίσου το νησί. Το ίδιο σπίτι, με ορίζοντα τη θέα του οποίου πέρασα τα καλοκαίρια μου κι εγώ, ακούγοντας τις αφηγήσεις της μητέρας μου για τις μουσικές βεγγέρες στο αιγινήτικο σαλόνι των γονιών της και τις πολύωρες συναρπαστικές συνομιλίες με τον Καζαντζάκη, τη δύσκολη περίοδο από το 1940 έως το 1944, που ο συγγραφέας είχε και εκείνος βρει καταφύγιο γόνιμο και φιλόξενο στο νησί. Και οι ιστορίες αυτές, είναι κι ετούτες αναπόσπαστο κομμάτι ετούτης της έκθεσης».
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, η οποία συμπληρώνεται από κατάλογο έργων που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως Staeubli, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταύρος Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαρασίτης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Αλέκος Σπανούδης, Μαρίνα Στελλάτου, Παναγιώτης Τούντας, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή και Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης Ιανός: Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ.: 210 3217917. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 21:00, Σάββατο: 9:00 – 20:00.