‘Εική και ως έτυχε’ – Μάριος Καμχής

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα του Μάριου Καμχή σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη ,με τίτλο ‘εική  και ως  έτυχε’.

«Κατά τη διάρκεια αδιάφορων συσκέψεων, στο τηλέφωνο όταν ο συνομιλητής έχει όρεξη για κουβέντα, όταν προσπαθούμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, τραβάμε κάποιες γραμμές σε όποιο χαρτί βρίσκεται μπροστά μας. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στα αγγλικά ως “doodling”: να μουτζουρώνεις, να σχεδιάζεις την ώρα που σκέφτεσαι κάτι άλλο. Τα doodles είναι απλά σχέδια που μπορεί να αποτελούνται από τυχαίες, αφηρημένες γραμμές, επιπόλαια σχέδια… που γίνονται για να ανακουφίζεται η ανία. Αντίστοιχη έκφραση στα ελληνικά θα ήταν “Εική και ως έτυχε”. Η λέξη “εική” είναι επίρρημα της Αρχαίας Ελληνικής και σημαίνει: χωρίς σχέδιο ή σκοπό, άσκοπα, τυχαία, κατ’ ευχαρίστηση. Τα τυχαία αυτά σχέδια τα κράτησα. Αποτέλεσαν αργότερα έμπνευση για κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση» ,είναι τα λόγια του Μάριου Καμχή.

Οι υπέροχες «μουντζούρες» του δεν μπορούν να κρύψουν τις αρχιτεκτονικές σπουδές του. Είναι εκεί να οργανώνουν το ασυνείδητο και να οριοθετούν το χάος της έμπνευσης.

“Η εικονογραφία του Μάριου Καμχή” όπως αναφέρει η επιμελήτρια Λουΐζα Καραπιδάκη, “χαρακτηρίζεται από μια ιδιάζουσα παραστατικότητα με εκπληκτικές λεπτομερειακές αναφορές, που απορροφά το βλέμμα του θεατή και τον παροτρύνει σε μια δεύτερη ανάγνωση. Όλα είναι φανταστικά αλλά όλα μοιάζουν βιωμένα και οικεία. Στις επιμελημένες σχεδιαστικές απεικονίσεις του συνηθίζει να εκφράζεται περισσότερο με την παράθεση των ασπρόμαυρων όγκων και να δίνει έναν καθοριστικό αλλά συμπληρωματικό ρόλο στο χρώμα. Με  διαπεραστικές κόκκινες ταινίες, κίτρινες προσόψεις,  γκρι αποχρώσεις του τσιμέντου και συνομιλία με τα μπλε και τα πράσινα της φύσης».

Ο Μάριος Καμχής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε αρχιτεκτονική και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου. Το 1978, με υποτροφία Fulbright συνέχισε την έρευνα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).  Εργάστηκε στην Αθήνα ως συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Ακτών, σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών για το Ελληνικό Μνημόνιο. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια George Mason στην Ουάσιγκτον, Θεσσαλίας και Χαροκόπειο. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Θεωρία του Σχεδιασμού και Φιλοσοφία» (Εκδ. Tavistock, Λονδίνο,  1979) και «Η Ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου” (Εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2007). Ταυτόχρονα, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ενασχόλησή του με την ζωγραφική και έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα,  «Ζωγραφική» (Γκαλερί 3, 2001) και «Οι Αόρατες Πόλεις» (Γκαλερί 24,  2004).

Ως 4/3, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680052

Σχόλια

σχόλια