Κήπος 4.000 ετών σε τάφο Φαραώ με δένδρα και χουρμάδες
Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι γνώριζαν, μέσω σχετικών απεικονίσεων σε τοιχογραφίες και ανάγλυφα, πως στην είσοδο των υπόγειων τάφων φτιάχνονταν μικροί κήποι που είχαν συμβολικό χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα πως ένας τέτοιος ταφικός κήπος, ηλικίας 4.000 ετών, ήρθε για πρώτη φορά στο φως.
Ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, έξω από έναν τάφο φαραωνικής εποχής, κοντά στο Λούξορ, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Θηβών. «Είναι ένας κήπος μοναδικός στο είδος του. Δεν είχε γίνει ποτέ καμία τέτοια ανακάλυψη στην αρχαία πόλη των Θηβών» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισπανικής αρχαιολογικής αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, Χοσέ Γκαλάν, προσθέτοντας πως «ο κήπος είχε πιθανότατα συμβολικό χαρακτήρα ή έπαιζε κάποιο ρόλο στις επικήδειες τελετές».
Στον ταφικό κήπο, που έχει διαστάσεις 2Χ3 μέτρα, βρέθηκαν ρίζες από τον κορμό ενός δενδρυλλίου ύψους 30 εκατοστών, ένα δοχείο με χουρμάδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία εικάζεται πως αποτέλεσαν προσφορές προς τον νεκρό.Κατά πάσα πιθανότητα ο κήπος είχε διάφορα φυτά και λουλούδια, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αφίντι, τον υπεύθυνο του τμήματος αιγυπτιολογίας του υπουργείου Αρχαιοτήτων.
Στην είσοδο του τάφου βρέθηκαν επίσης τρεις επιτύμβιες στήλες που απεικονίζουν διάφορες σκηνές σε ζωηρά χρώματα και χρονολογούνται από την εποχή της 13ης Δυναστείας.