Ο Κώστας Ευαγγελάτος στη “Λογοτεχνική Χρονιά” 2016
Κυκλοφόρησε ο ετήσιος τόμος που εκδίδει η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με τίτλο “Λογοτεχνική Χρονιά”, Αθήνα 2016. Στην έκδοση συμμετέχουν με ποιήματα και κείμενα 78 λογοτέχνες μέλη της ΕΕΛ.
Ο εικαστικός, λογοτέχνης και θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος συμμετέχει με 14 ποιήματα του και με τον ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, που ενθουσίασε πολλούς και ήδη έχει δρομολογηθεί και η μελοποίηση του για χορωδία και ορχήστρα.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1957, αλλά έλκει την καταγωγή του από τον Αγκώνα της Κεφαλονιάς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη). Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα και το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει εργαστεί σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Performance, Body Art, Happening και Mail ART. Έχει παρουσιάσει ενότητες από τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκώβη,Άμστερνταμ, Λευκωσία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη,Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτεμποργκ, Αμιένη, Ρώμη, Μόσχα, Σαντιάγο, Μπουένος Άϊρες, Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες κ.λπ. Έχει εκδώσει επίσης βιβλία, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε επτά εκδόσεις (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ ), λιθογραφικά έργα (bodygraphics) κλπ. Γράφει ποίηση από το 1973.
Έργα του βρίσκονται σε συλλογές έργων τέχνης, όπως και στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, την Πινακοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΤΕΧΝΗ-Μακεδονική Εταιρία Καλών Τεχνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (ACG Art ΣΥΛΛΟΓΗ), στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία, στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία , στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο ελληνικό και κυπριακό Προξενείο στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ (Fordham) της Νέας Υόρκης κλπ.
Κύριος άξονας του αισθητικού, ποιητικού του λόγου παραμένει η ιδεολογική, ερωτική, κοινωνική και προσωπική διερεύνηση του ψυχικού κόσμου και υπαρκτών εμπειρικών καταστάσεων με ποικίλες ερμηνευτικές προεκτάσεις.
Το ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου, αποτελεί, πραγματικά, έναν ύμνο για την Κεφαλονιά και τις φυσικές ομορφιές της.
«Σε γνωρίζω από την χρώση του ελάτινου βουνού.
Σε γνωρίζω από την κόψη του ερωτικού σπασμού.
Σε ξεχνώ σαν αλαργεύω στο απύθμενο του νού.
Σε θυμάμαι με λουλούδια στην αρτάνα του ερχομού.
Σε θρηνώ στ’ απομεινάρια του αδάμαστου σεισμού.
Σε υμνώ στα σπήλαια σου στα τρισέγκατα της γης.
Σε αισθάνομαι για φάρο στην ακτή της αλλαγής.
Σε οικτίρω που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές.
Σε θαυμάζω που υφαίνεις ρηξικέλευθες μορφές.
Σε πενθώ με τα σφοδίλια σε λιβάδια χλοερά.
Σε γιορτάζω με μπουμπούκια αναστάσιμα σπερνά.
Χαίρε φως του Ιονίου και του Διαφωτισμού.
Χαίρε νύχτα της αβύσσου μεσ’ το χάσμα του γκρεμού.
Χαίρε νήσος με πυξίδα του Αγίου τον καθαρμό.
Χαίρε λάβαρο ελπίδας στου αγώνα το βωμό.
Χαίρε μήτρα της οδύνης ομογάλακτου θυμού.
Χαίρε της αδελφοσύνης και του δίκιου πετεινό.
Χαίρε σμαραγδί λιμάνι αποδήμων φυλαχτό.
Χαίρε πέτρωμα σελήνης με ασήμι στο βυθό.
Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά
μες’ του «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά!»