11/03,2016 - ΑΛΛΟ   

Ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

Κορυφαίος    σκηνοθέτης  της     ελληνικής   τηλεόρασης  με   επιτυχημένες  μεταφορές  πολλών    έργων  της  Ελληνικής  λογοτεχνίας  , ο Κώστας Κουτσομύτης έφυγε χθες – 10 τού  Μάρτη-από τη ζωή στα 78  χρόνια  του .

Γεννημένος στα Γρεβενά το 1938, ο Κώστας Κουτσομύτης σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους ταινία. Το 1966  υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

 606432

Η πορεία του έμελλε να είναι σπουδαία. Ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στη Φίνος Φιλμ. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση. Ο κατάλογος είναι τεράστιος μεταξύ των οποίων: «Εκείνος κι εκείνος», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός».«Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης».

newego_LARGE_t_420_54645844_type13145

Πολυβραβευμένος, έχοντας μετατρέψει την τηλεόραση σε ένα είδος «προσωπικού σινεμά», όπως άλλωστε ο ίδιος συνήθιζε να λέει, ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα του έρωτα προσεγγίζοντάς τον τόσο εγκεφαλικά όσο και ανθρώπινα, μέσα από σύγχρονες ή σειρές εποχής, ενώ κάθε παραγωγή του χαρακτηριζόταν από τεχνική αρτιότητα και ιδιαίτερη φροντίδα όχι μόνο στις λεπτομέρειες αλλά και στις ερμηνείες των ηθοποιών, τους οποίους ανακάλυπτε ύστερα από προσεκτική έρευνα.

Χάρη στον Κώστα Κουτσομύτη αναδείχτηκαν και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Νινιός, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Πέγκυ Τρικαλιώτη σε μια εποχή που η τηλεόραση βοηθούσε ουσιαστικά στην ανάδειξη των ταλέντων της υποκριτικής.

koutsomitis2

Συνδεδεμένος με τη χρυσή περίοδο της εγχώριας μικρής οθόνης και της κρατικής τηλεόρασης, ο Κώστας Κουτσομύτης κατέθεσε μεγάλες στιγμές της και μια πινακοθήκη ηρώων υπογεγραμμένη από σημαντικούς ηθοποιούς, ξεκινώντας από τον εμβληματικό «Αγνωστο Πόλεμο» (1971-1974) και τον Αγγελο Αντωνόπουλο ως στρατηγό της ελληνικής αντικατασκοπίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ακολουθήσουν οι σειρές «Εκείνος κι εκείνος» (1972) με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Γιώργο Μιχαλακόπουλο από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Μουρσελά και «Παράξενος ταξιδιώτης» (1972-73) σε σενάριο του Γιάννη Φίλιππα, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση και τους Αλέξη Δαμιανό, Νόνικα Γαληνέα και Ελένη Ερήμου.

Οι σειρές αυτές όχι μόνο τον εγκαθίδρυσαν στα τηλεοπτικά χρονικά, αλλά και δημιούργησαν ένα προηγούμενο υψηλής τηλεθέασης που μετέπειτα κάθε σκηνοθέτης στην τηλεόραση έπρεπε να ανταγωνιστεί.

Το 1987 ο Κώστας Κουτσομύτης σκηνοθέτησε τη μεγάλου μήκους ταινία «Ο κλοιός» (το 1948 έξι φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ, καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο στην Αθήνα και το αναγκάζουν να προσγειωθεί στη Γιουγκοσλαβία), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εθνικό βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο σεναρίου, ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι πρωταγωνιστές, καθώς και ήχου). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν πρόσφατα σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα 50 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης.

<Εμαθε τους Ελληνες να βλέπουν ελληνική λογοτεχνία στην τηλεόραση παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βασίλη Γεωργιάδη, που ήταν ο δάσκαλός του. Εδωσε την ευκαιρία στο τηλεοπτικό κοινό να δει ποιοτικά σίριαλ>  λέει   ο Γρηγόρης Βαλτινός.

assets_LARGE_t_420_54645819_type13145

Kώστας Αρζόγλου: <Η συνεργασία μου με τον Κώστα μετρά πάνω από 35 χρόνια….Ο Κώστας δημιουργούσε καταστάσεις που έχω βιώσει μόνο στο θέατρο>

<Σε μια εποχή τόσο φθηνή και με τόσο μεγάλη έκπτωση αξιών, όταν φεύγει ένας τέτοιος άνθρωπος τονίζεται η απώλεια>  δηλώνει η Μαρία Τζομπανάκη.

Ο  δέ  γιος του, Γιάννης Κουτσομύτης, τηλεοπτικός παραγωγός σε αρκετές σειρές όπως τα «Τα παιδιά της Νιόβης» και τα «Ματωμένα Χώματα», συντετριμμένος αλλά με χαρακτηριστική ευγένεια δηλώνει    «Μιλάει το έργο του, δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι».

Σχόλια

σχόλια