Ο 22χρόνος Paul Kapeleris μάγεψε με την αγγελική του φωνή κριτικούς και κοινό του Australia’s got talent και πέρασε απευθείας στους τελικούς.
Ο νέος κύκλος του Australia’s got talent ξεκίνησε δυναμικά καθώς από την πρώτη εκπομπή οι κριτές έκαναν χρήση του golden buzzer όταν έμεινα άφωνοι από την παρθενική εμφάνιση και ερμηνεία του ελληνικής καταγωγής ομογενή, Paul Kapeleris. Λίγες ώρες μετά από την προβολή η ερμηνεία του έχει αρχίσει να γίνεται παγκόσμιο viral, με διεθνή μέσα όπως η Daily Mail να ασχολούνται μαζί του. O 22χρόνος Kapeleris, του οποίου η όραση έχει μειωθεί στο 5%, συνοδεύθηκε στην σκηνή από την μητέρα του ερμήνευσε το Rise Up της Andra Day, ένα δύσκολο ερμηνευτικά τραγούδι καθώς έχει μεγάλη τονική έκταση.
Λίγο πριν βγει στην σκηνή η μητέρα του τον αγγαλιάζει και του λέει: “Μπορεί να μην έχεις την όρασή σου αλλά έχεις όλα τα υπόλοιπα. Και τα χρησιμοποιείς. Ξέρεις πως είμαι περήφανη για σένα”. Ο Kapeleris με την μοναδική του ερμηνία του κατάφερε να κάνει το κοινό των 1300 ατόμων του Australia’s got talent να τον χειροκροτεί, για ώρα, όρθιο, αλλά και τους φανερά συγκινειμένους κριτές να του δίνουν την απευθείας πρόκριση στους τελικούς πατώντας το golden buzzer.
“Μου πήρε λίγα λεπτά να καταλάβω τι έγινε. Δεν συνειδητοποίησα ότι πάτησαν το golden buzzer και με έστειλαν απευθείας στον τελικό. Ούτε είδα ότι είχαν σηκωθεί όλοι οι θεατές όρθιοι και χειροκροτούσαν. Δεν ήμουν σίγουρος τι συμβαίνει ακριβώς, αλλά μετά ένιωσα την ενέργεια στο χώρο”, ανέφε στην ομογενειακή εφημερίδα, Νέος Κόσμος.
“Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την ανταπόκριση, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Πήγα ελπίζοντας πως έστω και ένας από τους κριτές θα σκεφτόταν πως είμαι κάπως καλός. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία η αντίδραση τόσο των κριτών όσο και του κοινού. Χτυπούσαν τα χέρια τους στη σκηνή και άκουγα, ένιωθα τις δονήσεις. Όταν 1300 άτομα είναι μπροστά σου σε ένα χώρο, δεν χρειάζεται να τους δεις για να τους νιώσεις”.
Χάνει την όραση του
Ο νεαρός Ελληνοαυστραλός τραγουδά με τα μάτια της ψυχής, έχοντας γεννηθεί με 15% όραση, το οποίο έχει φτάσει το 5%, ενώ αναμένεται να χάσει οριστικά την όρασή του στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αυτό που κάνει το κατόρθωμά του ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι εκτός από τυφλός είναι και βαρήκοος.
Ο “Νέος Κόσμος” επικοινώνησε με τον Καπελέρη, λίγες μέρες πριν τη μετάδοση της πρεμιέρας του Australia’s Got Talent που αναμένεται να του αλλάξει τη ζωή. “Το να είμαι κοινωνικός είναι δύσκολο καμιά φορά. Στο παρελθόν, ιδίως, απομονωνόμουν πολύ,” παραδέχεται.
“Το πιο δύσκολο για μένα, αν αφαιρέσουμε τις φορές που χρειάζεται να πάω σε ένα καινούριο μέρος και όντας τυφλός μπορεί να χαθώ… είναι να μιλάω με κόσμο μη έχοντας τη δυνατότητα να δω το πρόσωπό τους. Πολλές φορές θέλω να αστειευθώ ή να πειράξω κάποιον και αγχώνομαι γιατί δεν μπορώ να δω την έκφρασή τους. Συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μη λεκτική επικοινωνία την οποία εγώ, δεν μπορώ να δω”.
“Δεν υπάρχουν μαθήματα ελληνικών για τυφλούς”
Κάπου εκεί απολογείται που δεν μπορεί να μιλήσει καλά Ελληνικά, λέγοντάς μου ότι ήθελε και προσπάθησε να μάθει αλλά δεν υπάρχουν μαθήματα ελληνικών για τυφλούς. Δυστυχώς, η εκμάθηση ελληνικών δεν ήταν η μόνη δυσκολία που συνάντησε ο Καπελέρης στα σχολικά του χρόνια.
“Στην αρχή, δεν ήθελα να πάω στο σχολείο για μήνες γιατί με πείραζαν συνεχώς και άσχημα. Μετά ξεκίνησα καράτε και η φοβία μου κάπως εξαφανίστηκε από μόνη της. Σκέφτηκα, αν θέλουν να μου κάνουν κάτι είναι δικό τους πρόβλημα και απόφαση…”.
Για τον Καπελέρη, η ζωή απέκτησε νέο νόημα όταν ξεκίνησε να παίζει πιάνο στα οκτώ του χρόνια, και αυτό ήταν το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να υπερβεί.
“Ήταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή γιατί δε μπορούσα να δω τις νότες. Ο δάσκαλός μου μού είπε να εξασκηθώ και να μην ανησυχώ που δε μπορώ να τις δω. Μου είπε να κλείσω τα μάτια τελείως και να αισθανθώ το πιάνο, να νιώσω τη μουσική. Το πιάνο έχει συγκεκριμένη δομή και μόλις μάθεις που βρίσκεται το κάθε πλήκτρο δεν χρειάζεται να κοιτάς”.
Από μικρός ‘έβλεπε’ -ή, μάλλον, άκουγε όπως διορθώνει τον εαυτό του- σόου όπως το X Factor και το Australian Idol, και ονειρευόταν μια μέρα να καταφέρει να είναι τόσο καλός όσο οι νικητές.
“Πάντα ήθελα να το κάνω αλλά ήμουν πολύ μικρός. Πριν λίγους μήνες ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην τέχνη με ειδίκευση στη μουσική. Τώρα έχω χρόνο να κυνηγήσω το όνειρό μου. Είμαι έτοιμος”.