Η Εύβοια ήταν αθώα….Καταδικάστηκε κατ΄επιλογή, χωρίς να ευθύνεται για οτιδήποτε
Ο όμορφος τόπος που καταστράφηκε ολοσχερώς -σπίτια, ζώα, χωράφια, φύση- δεν είχε ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη. Μήτε διέθετε μεγάλες τουριστικές μονάδες ή άλλα μεγάλα επενδυτικά project.
Οι άνθρωποι εκεί δεν κακοποίησαν τον τόπο τους, δεν έχτισαν άναρχα μέσα σε δασικές εκτάσεις (όπως στην Αττική), δεν βάσισαν την οικονομία τού τόπου τους στην οικιστική ανάπτυξη. Δεν μπορούσαν άλλωστε, διότι το κράτος δεν τους έφτιαξε ποτέ μεγάλες υποδομές, νοσοκομεία, δρόμους, τούνελ, μαρίνες ή λιμάνια. Ένα δρόμος έχουν όλο κι όλο να τους συνδέει με τη Χαλκίδα. Κι αυτός περνά πάνω από βουνά, μέσα από χαράδρες και συχνά κλείνει λόγω χιονόπτωσης και κατολισθήσεων.
Η οικονομία της περιοχής στηρίχθηκε για χρόνια στην εξόρυξη Λευκόλιθου μέχρι που έκλεισε η Fimisco κι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βρέθηκε στην ανεργία. Σήμερα, βασίζεται κυρίως στην γεωργία και την κτηνοτροφία.
Με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες δεν κάηκαν μόνο δέντρα και σπίτια, αλλά καλλιέργειες, κοπάδια, ζώα, αγροτικά μηχανήματα κι υποδομές, αυτά δηλαδή στα οποία βασίζονταν για να βγάζουν το ψωμί τους. Οι ζωές τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με όσα κάηκαν.
Γι΄ αυτό οι άνθρωποι εκεί, δεν βρίσκονται απλά σήμερα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα βρίσκονται και για πολλά χρόνια μετά. Διότι τα σπίτια ξαναχτίζονται. Αλλά πρέπει να έχεις κάπου να πατήσεις για να το κάνεις. Να έχεις δουλειά, ένα εισόδημα και μία σοβαρή στήριξη από το κράτος και την κοινωνία. Κάτι που είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει, από το πρώτο ήδη κονδύλι που ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει.
Οι άνθρωποι στην Εύβοια αφέθηκαν στη μοίρα τους
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν φωτιές, με 2 μποφόρ αέρα, δεν τους έδωσαν την αναγκαία προσοχή. Στις Ροβιές οι κάτοικοι λένε ότι μέσα σε πέντε ημέρες είδαν όλο κι όλο ένα ελικόπτερο. Κι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ουσιαστικά το επιβεβαιώνει, κάνοντας έκκληση για σοβαρό αριθμό εναέριων μέσων, αίτημα, που όπως λέει, το εξέφρασε από την πρώτη μέρα.
Το μόνο που έλαβαν αφειδώς στην Εύβοια, ήταν ένα απεγνωσμένο «εκκενώστε», που έχει το θράσος ο υπουργός Χρυσοχοΐδης να το αποκαλεί επιτυχή πρόληψη. Ο ακόλουθος τηλεοπτικός διάλογος, μεταξύ Άρη Πορτοσάλτε και του πλέον εξειδικευμένου Έλληνα δασολόγου στις Δασικές Πυρκαγιές, Γαβριήλ Ξανθόπουλου, τα αποκαλύπτει όλα.
Ξανθόπουλος: «Τη φωτιά την προλαβαίνεις κι αυτό είναι το πρώτο που κάνεις.
Όχι να επικεντρώνεσαι στις εκκενώσεις μόνο».
Πορτοσάλτε (εμφανώς ενοχλημένος): «Δεν απαγορεύει το ένα το άλλο».
Ξανθόπουλος: «Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν και να προστατέψουν τα σπίτια τους. Όταν εκκενώνεις υποχρεωτικά, τότε υποχρεώνεις όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προστατεύσουν αυτές τα σπίτια και να μην σβήνουν τις φωτιές. Οι εκκενώσεις θα πρέπει να είναι επιλεκτικές.
Πορτοσάλτε: «Σας ρωτάω ευθέως, οι εκκενώσεις βοήθησαν να γίνει αυτή η καταστροφή;
Ξανθόπουλος: «Ναι! Αυτό που έγινε ήταν τραγικό λάθος».
Εν ολίγοις το κράτος αναγκάστηκε να πρέπει να διαλέξει ποιους θα σώσει και ποιους θα αφήσει να καούν. Την Βαρυμπόμπη ή την Εύβοια. Η επιλογή δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν. Δύο χρόνια ως κυβέρνηση προχώρησε σε εντελώς υποτυπώδη πυρασφάλεια ενώ ήξερε πολύ καλά, μετά το Μάτι, ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ και έχει δικούς της νόμους.
Δεν μπήκε σε κανένα κόπο να υλοποιήσει επιτέλους μία σοβαρή αντιπυρική θωράκιση δηλαδή:
- προσλήψεις πυροσβεστών,
- περιπολίες με πυροσβεστικά οχήματα,
- ξεκάθαρα όρια μεταξύ οικισμού και δάσους
Αντ΄αυτών παρουσίασε την εκκένωση ως προληπτικό μέτρο και ως επιτυχία. Για την Εύβοια έκανε λόγο για μεγάλο ορεινό όγκο κι επικαλέστηκε τα πολλά ανοιχτά μέτωπα σε άλλες περιοχές. Και επιδίωξε να δικαιολογηθεί μετρώντας γελοιωδώς την επάρκεια (ή μη) των μέσων πυρόσβεσης που διαθέτει σε canadair ανά κάτοικο, συγκρίνοντας την Ελλάδα με χώρες που δεν επιτρέπεται κανενός είδους άναρχης -γι’ αυτό ανοχύρωτης- οικιστικής ανάπτυξης (όπως η Βαρυμπόμπη όπου τα οικόπεδα είχαν φτάσει να πωλούνταν μέχρι και 800 ευρώ το τετραγωνικό, ακριβώς επειδή το κράτος επιτρέπει να χτίσεις ΝΟΜΙΜΑ μέσα στο δάσος) και που δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της πυρκαγιάς κάθε καλοκαίρι, στο βαθμό που αυτό εμφανίζεται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα.
Η κυβέρνηση για μια σειρά λόγους επέλεξε να ρίξει τις δυνάμεις στην Βαρυμπόμπη.
Τελικά και η Βαρυμπόμπη κάηκε, και η Εύβοια καίγεται και το κακό δεν έχει τελειώσει ακόμα.
ΥΓ
Οι πάρα πάνω απόψεις είναι ένα άθροισμα σκέψεων που εκφράζονται από ανθρώπους, διατυπωμένες ακόμα πιο σκληρά. Ο θυμός μετά το σοκ και την οδύνη είναι βέβαιο ότι θα φέρει αλλαγές. «Κάψανε ένα νομό με μηδέν μποφόρ! Όχι δεν θα μας βγάλουν άλλο διάγγελμα, εμείς θα το βγάλουμε το διάγγελμα στην Εύβοια».
Γιώργος Μπλουκίδης, ξενοδόχος από τη Λίμνη Ευβοίας.
Ας ελπίσουμε το μαρτύριο των ανθρώπων να έχει σύντομα αίσιο τέλος !